Prim-ministrul Belgiei: „R.Moldova privește spre Occident, spre lumea liberă și trebuie să fie parte a lumii libere”

  • 13 Aprilie 2022 17:42
Prim-ministrul Belgiei: „R.Moldova privește spre Occident, spre lumea liberă și trebuie să fie parte a lumii libere”

Republica Moldova privește spre Occident, spre lumea liberă și trebuie să fie parte a lumii libere, a declarat la Chișinăul prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo. Într-o conferință de presă comună, președinta Maia Sandu a cerut sprijinul Bruxellesului în procesul de integrare europeană a R. Moldova și totodată pentru deschiderea pieței europene pentru producătorii moldoveni.

Președinta Maia Sandu a declarat la conferința de presă comună cu premierul belgian că mizează pe sprijinul țării sale în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE.

„Mizăm pe sprijinul Belgiei pentru acceptarea cererii Republicii Moldova și obținerea statutului de țară-candidată. Procesul de integrare europeană este unul complex și de durată și suntem pregătiți să ne facem temele ca să le oferim cetățenilor viitorul pe care îl merită-un viitor în familia statelor europene”.

Republica Moldova privește spre Occident, spre lumea liberă și trebuie să fie parte a lumii libere, a declarat prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo. El a spus că procesul de aderare este unul important și care contează. Oficialul belgian consideră că reprezentanții Comisiei Europene vor adopta decizii pozitive în raport cu aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

Noi cu adevărat cunoaștem că Republica Moldova privește spre Occident, spre lumea liberă și trebuie să fie parte a lumii libere. Este un lucru care ne mișcă, ne atinge inimile. Procesul de aderare e unul de durată și meticulos. Am văzut lista de întrebări la care lucrați și, evident, acest proces trebuie să dureze, trebuie să existe pentru a completa toate reformele și pentru a le implementa(…) Procesul de integrare nu e doar un proces administrativ care va dura și apoi ne vedem în zece ani, nu așa funcționează procesul în timpurile în care trăim astăzi, trebuie să găsim modalități de a conlucra mult mai strâns”.

În contextul crizei cauzate de războiul rus în Ucraina, șefa statului Maia Sandu a cerut deschiderea pieței belgiene pentru fructele moldovenești și pentru alte produse. Cele de două state vor să aprofundeze relațiile comerciale și sociale, ținând cont că 152 de companii cu capital belgian activează în prezent în Republica Moldova.

Chișinăul vrea să conlucreze în domeniul justiției cu Bruxellesul. Belgia și Republica Moldova vor semna în curând un acord de cooperare polițienească. Pentru a avansa în aceste procese este nevoie să fie pace, a precizat șefa statului.  

Maia Sandu a spus că autoritățile de la Chișinău sunt îngrijorate de războiul din Ucraina, Republica Moldova fiind o țară vulnerabilă într-o regiune vulnerabilă, dar mizează pe sprijin internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău