Prim-ministra Natalia Gavrilița și premierul Qatarului pledează pentru fortificarea parteneriatului strategic moldo-qatarian. Au fost semnate două acorduri bilaterale

  • 12 Iunie 2022 14:44
Prim-ministra Natalia Gavrilița și premierul Qatarului pledează pentru fortificarea parteneriatului strategic moldo-qatarian. Au fost semnate două acorduri bilaterale

Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o întrevedere oficială cu omologul său, Șeicul Khalid bin Hamad Al-Thani. Vizita oficială a delegației moldovenești vine în contextul celebrării a 25 de ani de relații diplomatice între Republica Moldova și Statul Qatar, la invitația prim-ministrului qatarez. 

Oficialii au discutat aspectele aferente agendei de cooperare a Republicii Moldova cu Statul Qatar, precum și oportunitățile investiționale din țara noastră. La întrevedere a fost abordată și situația regională, în contextul războiului din Ucraina, fiind menționat faptul că țara noastră are nevoie de un sprijin solid pentru a remedia consecințele și a-și spori reziliența. 

Șefa Executivului a subliniat că, în pofida dificultăților din această perioadă, atragerea investițiilor străine directe în economia națională rămâne un obiectiv prioritar, realizarea căruia va asigura stabilitatea și reluarea cursului de dezvoltare în toate domeniile.Oficialii au discutat subiecte legate de sectorul energetic din Republica Moldova și modul de cooperare pentru a fortifica securitatea energetică a țării, inclusiv prin crearea unor rezerve strategice, investiții în energia regenerabilă și diversificarea accesului la diverse surse de energie pe termen lung. 

Natalia Gavrilița și-a exprimat admirația pentru realizările Qatarului în fortificarea securității alimentare în ultimii câțiva ani. Astfel, părțile au convenit asupra unei colaborări în domeniul agroalimentar atât prin schimb de experiențe, cât și prin impulsionarea cooperării din sectorul privat. 

La fel, au fost discutate progresele Statului Qatar în susținerea sectoarelor sociale. În acest context, au fost enumerate și necesitățile Moldovei în domeniile de educație și sănătate care ar putea să se bucure de suportul și experiența qatareză atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru integrarea copiilor și familiilor refugiate din Ucraina. 

Tot astăzi, au fost semnate două acorduri bilaterale între Republica Moldova și Statul Qatar: Acordul cu privire la abolirea vizelor de scurtă ședere pentru posesorii de pașapoarte ordinare și Acordul privind cooperarea economică și tehnico-științifică în domeniul agriculturii. 

Potrivit oficialilor, documentele semnate vor impulsiona contactele economice dintre cele două țări.

La final de discuții, Natalia Gavrilița l-a felicitat pe omologul său pentru progresele remarcabile înregistrate de Statul Qatar în domeniul economiei și i-a dorit succes în organizarea primului Campionat Mondial de fotbal într-un stat arab, care va avea loc la sfârșitul anului 2022. 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,14 m/s
Sat
2
Sun
0
Mon
-0
Tue
0
Wed
-0
Arhivă Radio Chișinău