Prim-ministra Natalia Gavriliță la Davos: R. Moldova salută tot ceea ce aduce țara mai aproape de UE, dar aceste proiecte nu trebuie să înlocuiască drumul acesteia spre statutul de membru
-
25 Mai 2022 14:57
Republica Moldova salută tot ceea ce aduce țara mai aproape de Uniunea Europeană, dar aceste proiecte nu trebuie să înlocuiască drumul acesteia spre statutul de membru, a declarat miercuri premierul moldovean Natalia Gavriliță la Davos. Șefa Guvernului de la Chișinău s-a referit la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron care a propus revizuirea tratatelor europene, astfel încât să devină posibilă crearea unei „comunități politice europene” care ar putea include Ucraina, Georgia și Moldova.
"Salutăm orice mecanism care ne aduce mai aproape, ne îmbunătățește cooperarea, atât timp cât acestea nu înlocuiesc drumul spre statutul de membru. Inițiativa lansată de președintele Macron, cadrul de cooperare europeană propus de el, credem că este o posibilitate de a aduce mai aproape și mai rapid, la un nivel politic, dialogul între Uniunea Europeană și statele candidate sau care aspiră să obțină statutul de candidat. Și noi am primit asigurări publice că acestă inițiativă nu este o alternativă la statutul de membru al Uniunii Europene. Credem cu tărie că statutul de membru în UE este o sursă de pace și stabilitate și vrem să facem parte din lumea liberă și această familie europeană”
În cadrul unui panel de discuții la Forumul Economic Mondial de la Davos, cu tema ”Regândirea parteneriatului UE cu vecinii săi” la care au mai participat premierul Georgiei, președintele Estoniei, și ministrul de Externe al Austriei, premierul Natalia Gavriliță s-a referit și la conflictul transnistrean și staționarea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova. În context ea a vorbit de dialogul constant dintre Chișinău și Tiraspol și a făcut apel la UE în rezolvarea acestui conflict înghețat.
„Știm că va trebui să lucrăm la o soluție pentru conflict (transnistrean n.r.) cu suportul partenerilor noștri, în procesul de integrare. Dar ne punem întrebarea, va fi Uniunea Europeană un exportator de pace și stabilitate, va ajuta UE la rezolvarea unor asemenea situații, ne va ajuta să traversăm acest drum al reformelor pentru a le face ireversibile? Va ajuta Uniunea Europeană aceste state să înțeleagă că atunci când își fac temele de acasă, dacă există acest progres atunci în baza unor principii de meritocrație, vor fi binevenite în Uniunea Europeană. ”
Republica Moldova participă pentru prima dată în acest an la Forumul Economic Mondial de la Davos.