Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu președintele Poloniei, Andrzej Duda

  • 27 August 2021 08:24
Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu președintele Poloniei, Andrzej Duda

Subiectele prioritate de pe agenda moldo-polonă au fost discutate ieri în cadrul întrevederii Premierului Natalia Gavrilița cu Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, aflat în vizită oficială în țara noastră.

Șeful Executivului a salutat vizita înaltului oaspete la Chișinău și a mulțumit pentru sprijinul constant și semnificativ oferit țării noastre de către Polonia, în mai multe domenii prioritare: integrare europeană,  gestionarea crizei pandemice prin donarea echipamentelor medicale, dar și asistența oferită de partea polonă în cadrul Programului de Asistență pentru Dezvoltare (Polish Aid).

Premierul a accentuat că integrarea europeană este principala prioritate strategică a Guvernului: „Ne-am angajat să depunem toate eforturile necesare pentru a avansa semnificativ în implementarea Acordului de Asociere cu UE și asigurarea standardelor europene în Republica Moldova”, adăugând că autoritățile se vor concentra pe reforma justiției și combaterea corupției, precum și pe reformele economice și sociale necesare pentru creșterea bunăstării cetățenilor.

Valorificarea potențialului comercial-economic bilateral a constituit un alt subiect pe agenda discuțiilor. În acest context, Premierul a exprimat deschiderea Moldovei pentru promovarea exporturilor de mărfuri moldovenești pe piața poloneză, în condițiile în care Republica Polonă rămâne a fi un partener valoros pentru țara noastră, ocupând poziția de frunte printre țările UE la importul vinurilor moldovenești.

La rândul său, Președintele Andrzej Duda a declarat că este gata să ofere ajutor necondiționat Republicii Moldova pentru parcursul său european și pentru edificarea unui stat puternic economic, stabil și sigur în regiune. Acesta a adăugat că Guvernul Poloniei este dispus să ofere asistență pentru reforme în agricultură, securitate, educație și justiție.

Oficialii au menționat că dialogul pe care l-au avut va contribui la impulsionarea cooperării bilaterale în domeniile social, politic, economic și cultural.

Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda se află la Chișinău, în perioada 26-27 august și va participa la evenimentul festiv dedicat Zilei Independenței Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău