Primele trei acțiuni ale lui Igor Dodon și Maiei Sandu dacă ajung președinte

  • 02 Noiembrie 2016 11:02
Primele trei acțiuni ale lui Igor Dodon și Maiei Sandu dacă ajung președinte

Acțiuni ce țin de tranzacțiile frauduloase din sistemul bancar, deofshorizarea economiei și consolidarea statalității se numără printre prioritățile celor doi candidați la funcția de președinte, rămași în cursă – Igor Dodon și Maia Sandu.

Igor Dodon a declarat anterior în timpul unor dezbateri electorale la RTR că primul său decret în calitate de președinte va fi cel de anulare a legii prin care creditele acordate sistemului bancar au fost transformate în datorie de stat. El a apreciat că, dacă Parlamentul și Guvernul vor refuza să accepte anularea legii, va organiza un referendum la acest subiect.

Al doilea decret va ține de crearea unui mecanism de consultări trilaterale Republica Moldova-Rusia-UE cu scopul de a restabili relațiile Republicii Moldova cu Moscova, a specificat Igor Dodon.

Iar al treilea decret, potrivit liderului socialiștilor, va ține de interzicerea organizațiilor unioniste și înlocuirea obiectului de studii Istoria Românilor cu Istoria Moldovei.

În același timp, Maia Sandu a declarat pentru Radio Chișinău că prima sa prioritate va ține de investigațiile furtului de proporții din sistemul bancar.

Al doua prioritate ține de reforma organelor de drept în interiorul țării. Președintele va trebui să vegheze că procesul de numire a procurorului general va fi corect și că în fruntea Procuraturii Generale vine o persoană din afara sistemului care poate să lupte eficient cu sistemul corupției, a subliniat Maia Sandu.

Ea a declarat că va veni și cu o serie de inițiative legislative cum ar fi  ”deofshorizarea economiei”, adică companiile de stat să nu aibă dreptul să întrețină relații cu firmele off-shore, iar acestor firme să nu li se permită să dețină acțiuni la băncile din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău