Primele transplanturi renale după o pauză de cinci ani
-
05 Iulie 2013 10:39
După o pauză de 5 ani, în Republica Moldova au fost efectuate două operații de transplant de rinichi. Intervențiile au avut loc pe 19 și 21 mai la Spitalul Clinic Republican, sub coordonarea unui profesor din Belgia.
Pacienții au primit câte un rinichi de la rude de gradul întâi și acum, potrivit medicilor sunt în stare stabilă. Ei au fost operați gratis, în baza poliței de asigurare, însă, potrivit medicilor prețul unui transplant s-ar putea ridica la 16 mii de euro.
Medicii nu se pot pronunța, deocamdată, asupra reușitei acestor operații. Potrivit directorului Clinicii de Urologie, Adrian Tănase, acest lucru va fi clar la aproximativ 3 săptămâni de la intervenție.
Paciențiilor urmează să le fie administrat tratment pe parcursul întregii vieți, pentru ca organismul să nu respingă rinichiul transplantat.
Următorul obiectiv sunt transplanturile de la donator decedat. Potrivit directorului Agenției de Transplant, Igor Codreanu, asemenea operații ar putea avea loc în lunile octombrie-noiembrie a acestui an, după ce vor fi gata laboratorul și echipamentele necesare.
În opinia directorului Centrului pentru Analize în Sănătate, Viorel Soltan, pentru ca acest domeniu să se dezvolte, autoritățile ar trebuie să creze o bază de date cu donatori și să încurajeze transplanturile de la donatori decedați.
O tentativă de transplant renal, care avut loc la sfârștul anului trecut, a eșuat din cauza că organismul pacientului a respins rinichiul transplantat.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, aproximativ 900 de persoane au nevoie de transplant de organe, dintre care 250 necesită transplant de rinichi. Ultima operație de transplant renal în Republica Moldova a avut loc în 2007, după care țara noastră a trebuit să ajusteze cadrul legal și să creeze Agenția Națională a Transplantului.