Primele discuții internaționale cu experții chinezi pe tema originii coronavirusului

  • 31 Octombrie 2020 08:18
Primele discuții internaționale cu experții chinezi pe tema originii coronavirusului

Misiunea internațională însărcinată să stabilească originea coronavirusului SARS-CoV-2 s-a reunit pentru prima oară, în format virtual, cu experții chinezi, a anunțat vineri șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează Agerpre si Digi24.ro

OMS continuă să lucreze pentru a stabili originile virusului cu scopul de a preveni viitoare epidemii”, a declarat directorul general, Tedros Adhanom Ghebreyesusm, citat de AFP. „În prezent, un grup de experți internaționali a avut prima reuniune virtuală cu omologi chinezi”, a adăugat el.

OMS speră ca misiunea internațională să poată să se deplaseze pe teren, în China, pentru a face cercetări asupra virusului SARS-CoV-2, aflat la originea pandemiei de COVID-19, care a provocat peste 1,2 milioane de decese în lume de la sfârșitul anului 2019. „Așteptăm cu nerăbdare ca echipa să meargă pe teren”, a declarat responsabilul pentru situații de urgență din OMS, Michael Ryan. El a avertizat însă că este nevoie uneori de luni, poate chiar ani pentru ca anchete aprofundate să fie efectuate pe teren.

Cum a apărut coronavirusul?

Marea majoritate a cercetătorilor sunt de acord că noul coronavirus a apărut la lilieci, dar oamenii de știință cred că el a trecut printr-o altă specie înainte de a se transmite omului.

Comunitatea științifică internațională și OMS speră să descopere această verigă lipsă pentru a înțelege mai bine ce s-a petrecut și pentru identifica anumite practici ce comportă riscuri, evitându-se astfel o nouă pandemie.

OMS dorește să facă o serie de anchete minuțioase atât în China, cât și în alte țări, pentru a încerca să se stabilească originea virusului, a explicat Mike Ryan, subliniind că au existat cazuri de contaminare prin nurci în Europa, precum și cazuri de animale contaminate de oameni.

OMS, criticată că a declarat târziu pandemia de coronavirus

Oficialul a subliniat că este important ca aceste anchete să nu se facă în grabă și de asemenea, este important să existe o „încredere între oamenii de știință și între guverne”.

„Este un subiect complex și avem nevoie să obținem răspunsurile bune. Nu un răspuns care să satisfacă necesitățile politice în mod rapid. Suntem oameni de știință”, a punctat Ryan. „Important este ca noi să cunoaștem adevărul, nu doar să efectuăm o anchetă”, a insistat el.

OMS, calificată drept „marionetă a Chinei” de către Washington, a fost criticată virulent de SUA pentru că a întârziat să declare starea de pandemie, în condițiile în care noul coronavirus fusese semnalat încă de la sfârșitul lunii decembrie în China.

Noi recomandări pentru călătoriile aeriene

De la declararea alertei sanitare internaționale, la sfârșitul lunii ianuarie, Comitetul de urgență al OMS pentru COVID-19 - constituit dintr-un grup de experți - s-a reunit în cinci rânduri.

Cu ocazia reuniunii sale de vineri, au fost făcute noi recomandări, cerându-se actualizarea directivelor cu privire la călătoriile internaționale aeriene.

„Este clar că utilizarea testelor trebuie să ocupe acum un loc mult mai important decât carantina”, a spus președintele Comitetului de urgență, profesorul Didier Houssin, subliniind toate eforturile făcute de companiile aeriene și de aeroporturi.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău