Primele audieri publice în ancheta privind destituirea lui Trump, pe 13 și 15 noiembrie

  • 07 Noiembrie 2019 10:51
Primele audieri publice în ancheta privind destituirea lui Trump, pe 13 și 15 noiembrie

Șeful Comisiei pentru serviciile de informații a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, democratul Adam Schiff, a anunțat că primele audieri publice ale comisiei în cadrul anchetei privind destituirea președintelui Donald Trump vor începe săptămâna viitoare, transmit dpa și Xinhua, citat de Agerpres.

Schiff a indicat miercuri, pe Twitter, că primii audiați public, pe 13 noiembrie, vor fi William Taylor, însărcinat cu afaceri la Kiev, și George Kent, expert pe Ucraina și Rusia, responsabil de rang înalt la Departamentul de Stat.

Fosta ambasadoare americană la Kiev, Marie Yovanovitch, își va susține depoziția pe 15 noiembrie.

Anunțul lui Schiff survine după câteva săptămâni de audieri cu ușile închise ale unor foști sau actuali membri ai administrației Trump, în fața celor trei comisii din Camera Reprezentanților care conduc ancheta.

'Acesta audieri deschise vor fi o ocazie pentru americani să-i evalueze ei înșiși pe martori, să-și facă propriile aprecieri despre credibilitatea martorilor', le-a declarat Schiff reporterilor la Capitol Hill.

Președintele Trump nu a dorit să răspundă întrebărilor reporterilor la Casa Albă miercuri după-amiază înainte de a pleca spre Louisiana, la un miting electoral.

Ancheta, lansată în septembrie, investighează presupusele demersuri ale Casei Albe de a condiționa acordarea unui ajutor militar Ucrainei de anchetarea de către aceasta a fostului vicepreședinte american democrat Joe Biden, bine plasat pentru a deveni contracandidatul lui Trump la scrutinul prezidențial din 2020.

Miercuri după-amiază, comisiile care desfășoară ancheta au făcut publică o transcriere a depoziție lui William Taylor, audiat cu ușile închise pe 22 octombrie.

Potrivit transcrierii, Taylor a declarat că 'înțelegerea sa clară' a fost că 'banii pentru asistența de securitate nu urmau să vină până când președintele (ucrainean Volodimir Zelenski) nu se angaja să continue investigația'.

Diplomatul a mai afirmat că Ucraina nu a avut cunoștință până la sfârșitul lui august despre suspendarea ajutorului militar, la peste o lună de la discuția telefonică între Trump și Zelenski, aflată în centrul anchetei, ceea ce i-a determinat pe republicani că argumenteze că nu a existat niciun 'quid pro quo' (serviciu contra serviciu).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău