Primăvara timpurie este periculoasă pentru bolnavii cardiaci și cronici, afirmă medicii

  • 22 Februarie 2020 16:00
Primăvara timpurie este periculoasă pentru bolnavii cardiaci și cronici, afirmă medicii

Primăvara timpurie din acest an, care încalcă practic toate regulile calendaristice și meteorologice, poate avea impact negativ asupra sănătății oamenilor. Cardiologii afirmă că, în mod special, la asemenea perturbații climaterice sunt sensibile persoanele cu maladii ale sistemului cardiovascular și cele cronice, notează MOLDPRES.

Potrivit specialiștilor, cei mai sensibili la schimbările climatice sunt persoanele care acuză boli de inimă, vase sangvine, oncologice, cele cu probleme de tensiune arterială, neurologice, alergice, precum și toți pacienții cu maladii cronice, indiferent de clasificare. Din aceeași categorie fac parte și oamenii în etate.

„În perioada neconformităților meteorologice, când se schimbă brusc un anotimp cu altul, sau în genere este exclus din calendarul biologic, diagnosticările oamenilor din grupurile de risc pot fi acutizate”, au afirmat pentru MOLDPRES medici de la un centru de sănătate din capitală.

Surse statistice internaționale susțin că cele mai multe infarcte s-au produs anume în perioade de anomalii climatice, cu tendință spre încălzire anormală.

În același timp, medicii susțin că în acest caz pot fi luate niște măsuri de prevenție. „În aceste perioade, este indicat de redus eforturile fizice, se recomandă respectarea întocmai a prescripțiilor medicale, renunțarea la produse dăunătoare, inclusiv fumatul și consumul excesiv al băuturilor alcoolice”.

În același timp, specialiștii semnalează mai multe date specifice unei crize meteorologice. Bunăoară, temperatura medie a aerului în anul 2019 a constituit, pe teritoriul Republicii Moldova, +10,6 +12,6 grade Celsius, depășind norma cu valori între 2,1 și 3,2 grade Celsius. Serviciul Hidrometeorologic de Stat susține că aceste temperaturi reprezintă un record, pe o mare parte a teritoriului țării, semnalându-se pentru prima dată asemenea valori din toată perioadă de observații.

În același timp, sinopticienii internaționali afirmă că „prima lună a anului 2020 a fost cea mai călduroasă din ultimii 141 de ani”, dar și că „tot anul va fi extrem de călduros”.

Un nou record de temperatură a fost înregistrat și în Antarctica, după ce cercetătorii au notat o temperatură de aproape 21 de grade Celsius la Polul Sud. Meteorologii susțin că aceste recorduri sunt „incredibile și anormale”. În timp ce temperaturile din Antarctica estică și centrală au rămas relativ stabile, în vestul continentului ele cresc în mod accelerat, iar oceanele în curs de încălzire afectează stabilitatea ghețarilor.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău