Primăvară în Antarctica. Polul Sud înregistrează cele mai mari temperaturi din istoria meteorologiei

  • 07 Februarie 2020 15:03
Primăvară în Antarctica. Polul Sud înregistrează cele mai mari temperaturi din istoria meteorologiei

Antarctica a înregistrat, joi, cea mai ridicată temperatură de când se fac astfel de înregistrări, la un centru de cercetare meteorologică din Argentina: 18,3 grade celsius, o creștere de aproape un grad față de ultimul astfel de record de temperatură, înregistrat în 2015 la același centru. Atunci, temperatura era de 17,5 grade celsius, relatează The Guardian, potrivit Digi24.ro.

Valoarea a fost înregistrată la Esperanza în cel mai nordic punctul al zonei peninsulare, o zonă care conectează Argentina de Antarctica. Anunțul a fost făcut de agenția meteorologică a Argentinei, iar valoarea, spun meteorologii, este cea mai mare înregistrată de când se fac astfel de măsurători, din 1961, notează sursa citată

Zona peninsulară a Antarcticii este regiunea de pe Pământ care se încălzește cu cea mai mare viteză, creșterea de temperatură fiind de aproximativ 3 grade în ultimii 50 de ani. Aproape toții ghețarii din zonă au început să se topească. Mai mult decât atât, valorile înregistrate la Esperanza sunt cele mai mari pentru continentul antarctic.

Nerilie Abram, profesoară și cercetătoare la Universitatea Națională Australiană, spune că „orice creștere, oricât de mică, în temperatura de la pol duce la o accelerare a topirii ghețarilor, iar consecința este că gheața începe să colapseze”.

Dr. Steve Rintoul, oceanograf și expert în regiunea Antarctica spune că deși acest record vine de la o singură stație, în contextul actual, el arată că schimbările climatice se petrec cu o rapiditate mare și că pe parcurs ce planeta se încălzește din ce în ce mai tare, ne vom confrunta cu din ce în ce mai multe recorduri de temperaturi mari, în timp ce cele de temperaturi mici se vor diminua.

Cea mai scăzută temperatură în Antarctica a fost înregistrată la stația rusească Vostok, în iulie 1983, de -89,2 grade celsius.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău