Silvia Radu intenționează să ”reformeze” și să ”restructureze” Primăria municipiului Chișinău

  • 13 Noiembrie 2017 10:08
0%
00:00:00
00:00:00

Primarul general al Capitalei, Silvia Radu, intenționează să „reformeze” și să „restructureze” Primăria municipiului Chișinău. Aceasta a declarat astăzi că a cerut și ajutorul partenerilor externi în acest sens. Unii experții consideră această reformă necesară,  însă dificil de îndeplinit.

Primarul general interimar al Capitalei, Silvia Radu, a prezidat astăzi prima ședință operativă în calitate de edil. Aceasta le-a cerut angajaților structurilor municipale să nu politizeze activitatea lor în primărie. Primarul interimar mai crede că la  Primărie sunt prea multe direcții care se ocupă de aceleași lucruri. Aceasta a  anunțat că  vrea să „reformeze” și să „restructureze” instituția și a cerut ajutorul partenerilor externi. 

„Nu sunt sigură nici eu câte direcții sunt: 50 sau 45? Sunt direcții care au până la 800 de angajați, o singură direcție-lucru care îmi pare supraponderat. Există întreprinderi municipale care se suprapun. De exemplu, în domeniul curățeniei publice sunt multe întreprinderi și direcții și nu știe nimeni exact ce are de făcut. Am discutat cu partenerii noștri externi și le-am cerut sprijinul în a demara un amplu proces de reformă și restructurare a Primăriei municipiului Chișinău. Ei sunt gata să ne susțină”, a declarat primarul interimar, Silvia Radu.

Reformarea Primăriei municipiului Chișinău este o inițiativă bună, despre care se discută de multă vreme. Procesul de restructurare a instituției este unul complicat, din cauza contextului politic de la Primărie, susține directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui.

„Astfel de reforme au fost și sunt necesare de multă vreme în municipiul Chișinău. Din cauza acestui context politic complicat din cadrul Primăriei, nu s-a reușit până acum, deoarece o astfel de hotărâre de reformare poate fi luată doar în baza unei decizii a Consiliului municipal Chișinău. Chiar și primarul general Dorin Chirtoacă a avut astfel de inițiative, doar că ele nu au fost finalizate, din cauza că nu a existat un sprijin politic suficient din CMC”, a declarat Viorel Furdui.

Într-o altă ordine de idei, primarul interimar al Chișinăului, Silvia Radu, a menționat  că vrea să asigure transparența activității Primăriei și a cerut ca pe site-ul instituției să fie publicate toate cheltuielile pe care le fac subdiviziunile acesteia.

 Amintim că fostul primar interimar  Nistor Grozau, a renunțat la exercitarea interimatului funcției de primar general, atribuindu-i aceste prerogative Silviei Radu.

Numirea acesteia este contestată de liberali și socialiști, care consideră ca Grozavu nu avea dreptul sa numească viceprimari, fiind primar interimar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău