Primarii reclamă carențe legislative care duc la acte abuzive din partea inspectorilor de integritate. Reacția ANI

  • 29 Ianuarie 2021 13:43
Primarii reclamă carențe legislative care duc la acte abuzive din partea inspectorilor de integritate. Reacția ANI

Primarii unor localități atrag atenția asupra lacunelor din legislația cu privire la conflictul de interese. Problema a fost semnalată după ce Autoritatea Națională de Integritate a emis acte de constatare pe numele unor aleși locali pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Carențele legislative duc la acte abuzive din partea inspectorilor de integritate, consideră primarii. ANI urmează să creeze un grup de lucru din care să facă parte și reprezentanții administrației publice locale pentru a formula propuneri de îmbunătățire a legislației, transmite RADIO ROMÂNIA CHIȘINĂU.

Primarul localității Satul Nou, din raionul Cimișlia, Angela Sârghi, spune că în luna decembrie Agenția Națională de Integritate a emis pe numele ei un act de constatare pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Potrivit documentului, aceasta ar admis încălcarea prevederilor privind conflictul de interese prin semnarea unei dispoziții, cu privire la stabilirea sporului de performanță pentru angajații primăriei, inclusiv pentru contabila – șef, care este cumnata sa. Mai mult, i-a acordat concediu anual, care, potrivit ANI, la fel este o încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese. Cumnata, precizează primarul, activează în cadrul primăriei de mai mulți ani, înainte ca ea să fie aleasă în funcție de ales local. Despre conflictul de interese, Angela Sârghi, a anunțat ANI când a fost investită în funcție.

„Cu privire la dispoziția cu acordarea concediului, mă scuzați, mai este Codul Muncii, drepturile omului. Dacă este angajatul rudă cu mine, nu are dreptul la concediu? Acestea sunt încălcările pe care mi le-a găsit Autoritatea Națională de Integritate. Cred că este atât legea imperfectă, cât și modalitatea inspectorilor de a investiga primarii”, a spus Angela Sârghi. 

Expertul juridic din cadrul Congresului Autorităților Publice Locale, Viorel Rusu, consideră că ANI ar trebui să organizeze mai multe instruiri pentru aleșii locali în ceea ce privește încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

„Răspunderea în domeniul integrității trebuie să fie o răspundere individualizată. Cu regret, legislația prevede pentru toți, este faptă minoră, este faptă neesențială sau e ceva mai grav, privarea de dreptul de a dreptul de a exercita anumite funcții pe trei ani. Am atras atenția că inspectorii, autoritatea trebuie să se bazeze pe măsuri preventive, adică să prevină conflictele date prin instruiri, prin acordarea de asistență operativă, în special, aleșilor locali”, atenționează expertul. 

Purtătorul de cuvânt al Autorității Naționale de Integritate, Maria Dastic, a menționat pentru Radio Chișinău că reprezentanții ANI împreună cu cei din Congresul Autorităților Publice Locale vor crea un grup de lucru pentru a analiza legislația națională ce vizează conflictele de interese și vor propune modificări. Din păcate, ANI nu are competența de a veni cu inițiative legislative, doar cu propuneri, a specificat funcționarul.

Totodată, ea a precizat că din 2018 până acum 127 de primari declară constant noile situații de conflict de interese și astfel evită sancționarea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău