Primarii din România și Republica Moldova elimină granițele birocratice

  • 11 Aprilie 2016 08:59
Primarii din România și Republica Moldova elimină granițele birocratice

Aproximativ o mie de primari din România și Republica Moldova au decis să elimine granițele birocratice dintre cele două țări.

Reuniți la Palatul Parlamentului, aproximativ 1000 de aleși locali de pe ambele maluri ale Prutului au votat simbolic pentru eliminarea granițelor birocratice între cele două state. S-au stabilit cu acest prilej 450 de acorduri de înfrățire, prin care orașe și sate din Republica Moldova și România vor avea acțiuni comune în domenii precum educație, cultură, economie sau administrație publică locală.

Primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a subliniat că aceste înfrățiri trebuie susținute financiar, pentru a avea efect și a cerut autorităților române sprijin pentru comunitățile locale din Republica Moldova.

”Lucrurile vor merge ireversibil spre integrarea europeană, indiferent ce va fi la nivelul Guvernului Republicii Moldova. Că vor fi alianțe, nu vor fi alianțe, indiferent ce va fi acolo, populația, la nivel local, va avea încredere în cuvântul spus de primar, dacă în fiecare an, în următorii trei ani, se va reuși finanțarea dezvoltării infrastructurii, că anume aceasta este calea corectă”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Schimburi de experiență în învățământ sau în administrația publică, stagii de pregătire, relații directe între agenții economici, campanii de interes cultural sunt angajamente asumate prin acordurile de înfrățire. Cum decurge un astfel de parteneriat a explicat Victor Stână, primar al comune Gura Galbenei din raionul Cimișlia, înfrățită cu localitatea Măgurele din județul Prahova.

”Deja avem în plan ca în această lună, cei mai buni elevi, cei mai buni olimpici din localitatea mea, Gura Galbenei, să facem o deplasare în comuna Măgurele și tot așa, pas cu pas, vom merge în continuare și cu domeniul cultural și cel sportiv și zic că vom reuși dacă vom dori”, a declarat Victor Stână.

Colaborările stabilite astăzi completează cele 187 de parteneriate de înfrățire care existau între localități din Republica Moldova și România.

Realizator: Evenimentul a fost organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău