Primarii cer majorarea salariilor

  • 11 Decembrie 2012 13:54
Primarii cer majorarea salariilor

Primarii îi solicită Guvernului și Parlamentului majorarea salariilor.

Congresul Autorităților Locale, o asociație care reunește peste 500 de primării din Republica Moldova, a adresat un apel în care se arată că salariul mediu al unui primar rural se ridică la numai 3000 de lei și cere majorarea acestuia până la 5 mii de lei.

Potrivit secretarului Congresului Autorităților Locale, Viorel Furdui, organizația a negociat anterior cu autoritățile centrale o serie de modificări la legislația care îi privește pe aleșii locali, inclusiv o majorare considerabilă a lefurilor. Însă acum câteva zile, au fost anunțați că autoritățile statului renunță la această inițiativă, fiindu-le promisă o majorare de numai  7 la sută, pe care primarii o consideră prea mică. 

În plus, a subliniat Viorel Furdui, legislația învechită îi limitează pe primari în luarea multor decizii.

Primarul satului Capaclia, din raionul Cantemir, Alexei Busuioc, crede că autoritățile centrale sunt interesate ca primarii și primăriile pe care le conduc, să rămână dependente față de acestea.

Este o solicitare legitimă a primarilor, după ce salariile tuturor funcționarilor publici au fost majorate, a declarat pentru Radio Chișinău deputatul liberal, Valeriu Munteanu, membru al comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Deputatul a precizat că salariile primarilor pot fi modificate numai odată cu cele ale deputaților și miniștrilor, potrivit legislației.

Potrivit Ministerului Finanțelor, un proiect în acest sens a fost  promovat de către Guvern în luna iunie a anului curent, dar Parlamentul l-a returnat spre reexaminare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău