Primăria Orhei a fost obligată irevocabil de CSJ să prezinte unui post de radio informații de interes public

  • 16 Martie 2019 13:14
Primăria Orhei a fost obligată irevocabil de CSJ să prezinte unui post de radio informații de interes public

Radio Orhei a obținut câștig irevocabil de cauză la Curtea Supremă de Justiție, care a menținut decizia instanței de circumscripție și a Curții de Apel Chișinău în procesul intentat împotriva Primăriei Orhei pentru refuz de a-i oferi acces la informații de interes public. 

Radio Orhei menționează că a solicitat Primăriei Orhei, pe 10 aprilie 2017, conform prevederilor legislației în vigoare, copiile proceselor-verbale de selectare a companiei Borintex SRL pentru efectuarea lucrărilor de întreținere și amenajare a spațiilor verzi din orașul Orhei, în sumă de 809.445,58 lei, și a lucrărilor de deservire și întreținere a spațiilor verzi în orașul Orhei în anul 2017, în sumă de 1.498.200,06 lei, precum și informații cu privire la volumul lucrărilor executate de Borintex SRL în 2016 și în 2017.

Ulterior, la data de 12 iunie 2017, postul de radio a solicitat Primăriei Orhei să ofere și alte informații.

În particular Radio Orhei a solicitat copiile caietelor de sarcini pentru procedurile de achiziții prin cerere de ofertă de prețuri, pentru următoarele obiecte de achiziții: anul 2016 – „Lucrări de întreținere și amenajare a spațiilor verzi în orașul Orhei”; anul 2017 – „Lucrări de întreținere și amenajare a spațiilor verzi în orașul Orhei”.

În ambele cazuri Primăria Orhei a refuzat să ofere informațiile solicitate sub pretextul protecției datelor cu caracter personal și a secretului comercial.

În decizia sa, Curtea Supremă de Justiție menționează că informația solicitată de SRL „Media Sfera” nu constituie informație cu caracter personal sau secret comercial, precum eronat a indicat Primăria Orhei.

Prin urmare, Primăria or.Orhei, abuziv și neîntemeiat a refuzat să prezinte informația solicită de SRL „Media Sfera” prin cererile depuse, iar Judecătoria Orhei corect a constatat că furnizorul de informații a încălcat dreptul solicitantului de acces la informații și întemeiat a obligat Primăria or. Orhei să prezinte SRL „Media Sfera” informațiile solicitate, se arată în hotărârea CSJ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău