Primăria îndeamnă cetățenii să nu ofere bani minorilor care cerșesc, dar să sune la 112
-
11 Aprilie 2019 13:50
La Chișinău, autoritățile municipale au documentat, anul trecut, 12 cazuri de cerșetorie în rândul copiilor, iar situația minorilor implicați în astfel de acțiuni nu se îmbunătățește. Direcția municipală pentru Protecția Drepturilor Copiilor a relansat campania de informare privind prevenirea și combaterea cerșetoriei copiilor în stradă.
Prin campania municipală intitulată „Nu le mai da bani! Ajutați-ne să-i protejăm!”, autoritățile îndeamnă cetățenii să nu le mai ofere bani minorilor care cerșesc, dar să sune la 112 atunci când întâlnesc astfel de cazuri.
Anul trecut, autoritățile au documentat 12 cazuri de cerșit cu implicarea copiilor și 5 mame cu pruncii care cereau pomană în stradă.
Potrivit șefei interimare a Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului, Lucia Caciuc-Roșioru, „în cele mai multe cazuri, aceste persoane beneficiază de indemnizații și sunt susținute de organizațiile neguvernamentale. Dându-le bani din milă, cetățenii susțin și contribuie indirect la exploatarea și analfabetismul copiilor. Prin oferirea banilor, oamenii susțin relele tratamente aplicate copiilor impuși să cerșească. Să nu le oferiți bani, ci să sesizați situația la numărul de telefon 112”.
Copiii care sunt nevoiți sau impuși să cerșească nu frecventează școala, sunt supuși exploatării și violenței. Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, spune că de cele mai multe ori, chiar dacă părinții copiilor au fost somați de autorități, minorii se întorc în stradă să cerșească.
„Un caz recent a fost documentat de poliție. O femeie care cerșea în stradă cu un copil în brațe a fost dusă la poliție. Acolo ea s-a prezentat cu un nume fals și s-a dovedit că cerșea cu copilul surorii ei în brațe. Femeia a spus că a venit să cerșească la Chișinău pentru că vrea să aibă bani în plus decât ceea ce îi oferă statul”, a menționat Maia Bănărescu.
În cadrul campaniei de informare privind prevenirea cerșitului și vagabondajului, autoritățile vor avea mai multe întâlniri cu părinții și copii, vor împărți pliante și vor difuza spoturi publicitare la televiziune și în transportul public.