Primăria Chișinău readuce în discuție proiectul privind taxarea electronică în transportul public

  • 06 Octombrie 2017 16:57
0%
00:00:00
00:00:00

Un proiect privind taxarea electronică în transportul public din Chișinău a fost re-adus în discuție de autoritățile municipale, deși despre acest sistem se discută încă din 2012. Proiectul, elaborat de Direcția generală de transport public și căi de comunicație, prevede eliminarea treptată din sistemul de taxare a controlorilor și o nouă modalitate de plată care încă nu a fost clarificată până la capăt.

Sistemul de taxare electronică ar urma să fie implementat pe toate liniile de troleibuze și autobuze, iar în a doua etapă și la microbuze, a spus vicedirectorul direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Butucel.

„Sistemul de tichetare electronică presupune deținerea de către călător, de către pasager, a unui card inteligent de taxare, care va fi utilizat. Pentru anumite categorii de persoane cu înlesniri în transportul public, cardurile respective vor fi personalizate”, a declarat Vitalie Butucel.

Odată cu implementarea sistemului electronic, va fi păstrat în paralel și sistemul actual de vânzare directă a tichetelor, pe o perioadă de la 6 la 12 luni, a mai spus Vitalie Butucel. De asemenea, va exista posibilitatea transbordării gratuite de la un mijloc de transport la altul, pe o durată de 60 de minute.

Regia Transport Electric este pregătită încă din 2012 să implementeze acest sistem, a declarat directorul instituției, Gheorghe Morgoci.

„Ce se referă la Regia Transport electric, noi din anul 2012 suntem gata ca acest sistem să fie implementat, ca factorul uman cât mai repede să fie înlăturat de la sursele bănești care se acumulează. Pentru asta trebuie ca Consiliul Municipal să adopte decizia respectivă”, a declarat Gheorghe Morgoci. 

Locuitorii capitalei cred că tichetele electronice ar fi mai comode, dar că ar putea crea dificultăți pentru persoanele mai în vârstă.

S-ar putea, dar nu știui dacă toți se vor acomoda cu tichetele electronice, mai ales cei în vârstă. În rest, pentru mine e OK, nu mă deranjează chestia asta, spune o femeie ce aștepta într-o stație de troleibuz. 

E bine, pentru lume ar fi mai ușor de urcat, de coborât, adaugă altă locuitoare a Chișinăului.

Cred că ar fi binevenite, ar fi utile, dar mai întâi primăria ar avea grijă să nu dea peste cap circulația rutierelor și a troleibuzelor. Nu știu dacă asta e o problemă stringentă, cu tichetele astea electronice, a remarcat o altă doamnă. 

Proiectul mai prevede că acest sistem electronic va fi gestionat direct de Regia Transport Electric și de Parcul Urban de Autobuze, care urmează să organizeze licitația publică pentru selectarea unui operator care îl va implementa.

În cadrul dezbaterilor, câteva companii și-au descris ofertele de aplicare a acestui sistem, cu utilizarea telefoanelor mobile de tip smartphone și a QR codurilor.

Dezbaterea pe marginea acestui proiect va continua luni, 9 octombrie, la ședința Consiliului Municipal Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău