Prima zi a vizitei lui Jill Biden în România. Ce a făcut soția președintelui american la baza Mihail Kogălniceanu

  • 07 Mai 2022 10:14
Prima zi a vizitei lui Jill Biden în România. Ce a făcut soția președintelui american la baza Mihail Kogălniceanu

Jill Biden, soția președintelui american, a ajuns vineri pentru a doua oară în România. Este o vizită importantă atât din punct de vedere diplomatic, cât și umanitar. În prima zi a vizitei sale în România, prima-doamnă a Statelor Unite s-a dus mai întâi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, unde a luat masa alături de soldații americani, înainte de veni la București. Sâmbătă, Jill Biden se va întâlni cu prima-doamnă a României, Carmen Iohannis, cu membri ai guvernului României și cu refugiați ucraineni, informează DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, avionul Air Force 2, care a adus-o pe prima-doamnă a Statelor Unite în România, a aterizat pe aeroportul Mihail Kogălniceanu vineri, la 5:00 după amiaza. Pe aeroport, Jill Biden a fost întâmpinată de militarii americani și ai NATO cantonați în baza românească de la malul mării.

Prima-doamnă a Statelor Unite a mers în sala de mese alături de soldații americani, cărora le-a și servit porții de mâncare - mac&cheese, sau, pe românește, macaroane cu sos de brânză. 

- Gloria, mă bucur să te cunosc.

- Și eu mă bucur să vă cunosc, doamnă.

- Gloria, vrei macaroane cu brânză?

- Da, vă rog.

- Vrei și cartofi?

- Da. Vă mulțumesc foarte mult!

Potrivit reporterilor americani care au însoțit-o pe prima-doamnă, Jill Biden a intrat în sala de mese de la baza militară ținând în mână două sticle de ketchup și a spus că a auzit că baza a rămas fără acest condiment, așa că echipa ei a adus provizii de ketch-up pentru a le lăsa militarilor.

La fel procedase și președintele Joe Biden, atunci când i-a vizitat, în martie, pe militarii SUA din Polonia. A mers la cantină și a mâncat alături de ei o felie de pizza.

Prima-doamnă a mers apoi printre mese și i-a salutat pe unii militari. Unul dintre ei era din Pennsylvania și a frecventat chiar Universitatea din Delaware, unde au absolvit și soții Bidens.

Prima-doamnă a discutat cu trupele despre greutățile pe care le au atunci când pleacă de lângă familiile lor și le-a povestit propria experiență atunci când fiul său vitreg, Beau Biden, între timp decedat, a plecat în Irak. 

Jill Biden a stat de vorbă și cu fiul unuia dintre soldații americani, căruia i-a citit alături de mama sa, sergentul Sharon Rogers, prin legătură video, dintr-o carte cu povești, timp de o oră. 

- Bună, Nathan. Aceasta este dr. Jill Biden, i-a prezentat-o Sharon Rogers pe prima-doamnă.

- Bună, Nathan! Nathan, îți mulțumesc pentru serviciul tău, pentru că atunci când mama ta își servește patria, și familia ei o servește. Așa că îți mulțumesc pentru serviciul tău, i-a transmis Jill Biden copilului aflat în Statele Unite.

- Nathan, te iubesc și ne vom vedea curând, i-a spus în final mama, sergentul Sharon Rogers.

Este o acțiune care face parte din programul „United Through Reading”, fondat în 1989 pentru a menține familiile de militari împreună prin intermediul cititului, indiferent de distanța dintre ele.

La ora 19:32 avionul Air Force 2 a decolat de la baza Mihail Kogălniceanu cu destinația București.

Înainte de a se urca în avion, prima-doamnă și-a luat la revedere de la militarii americani, salutându-i pe membrii Gărzii Naționale din Delaware, cărora le-a înmânat o medalie comemorativă specială. Moneda are gravate un submarin, USS Delaware, o fregată USS Giffords (care poartă numele unei membre a Congresului care a fost împușcată),  floarea ce reprezintă statul Delaware și numărul 261, care a fost numărul unității lui Beau Biden în Garda Națională a armatei din Delaware. Pe verso, medalia are rugăciunea pe care prima-doamnă o rostea atunci când Beau era trimis în Irak.

Sâmbătă, în a doua zi a vizitei sale în România, Jill Biden se va întâlni cu mai mulți membri din Guvernul României. Are programată și o întâlnire cu soția președintelui României, Carmen Iohannis. Cele două vor pleca împreună să vizite o școală din București unde învață copii ucraineni. Atât Jill Biden, cât și Carmen Iohannis sunt profesoare de meserie, iar ambele prime-doamne au continuat să lucreze la catedră în perioada mandatelor prezidențiale ale soților lor.

 

 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău