Prima vizită în SUA a noului președinte cubanez

  • 24 Septembrie 2018 08:15
Prima vizită în SUA a noului președinte cubanez

Noul președinte al Cubei, Miguel Diaz-Canel, a ajuns duminică la New York, unde va participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, transmite Reuters.

Potrivit presei de stat cubaneze, liderul de la Havana va denunța la ONU embargoul american împotriva țării sale. Potrivit unui comunicat al ministerului cubanez de externe, la sosirea la New York, Diaz-Canel a declarat: "Aducem vocea Cubei, care mai presus de toate vine să denunțe politica anormală a blocadei, o politică deja eșuată, care va continua să eșueze și care este cea mai îndelungată blocadă din istoria umanității".

Pe agenda președintelui cubanez figurează întâlniri cu mai mulți lideri străini, cu președintele New Yorkului, Bill de Blasio, cu susținători americani ai normalizării relațiilor dintre Washington și Havana, precum și cu reprezentanți ai comunității cubaneze din SUA.

Cuba și Statele Unite și-au reluat relațiile diplomatice spre finalul mandatului la Casa Albă al lui Barack Obama, reamintește Reuters. Actualul președinte al SUA, Donald Trump, a înăsprit însă embargoul anul trecut, iar Washingtonul a acuzat o serie de atacuri de natură neelucidată care au afectat sănătatea unor diplomați americani de la Havana. Singura autoritate care poate pune capăt blocadei americane este Congresul Statelor Unite.

Diaz-Canel, care a preluat în aprilie președinția Cubei de la mentorul său, Raul Castro, se va adresa luni summitului pentru pace Nelson Mandela din cadrul Adunării Generale a ONU. În actuala sesiune a Adunării, Cuba va prezenta pentru al 27-lea an consecutiv un apel la ridicarea embargoului comercial impus de Statele Unite în urmă cu peste o jumătate de secol. Retorica noului președinte la adresa SUA a continuat până acum linia din timpul lui Castro, care va rămâne liderul Partidului Comunist cubanez până în 2021.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău