Prima tranzacție majoră din acest an | Victoriabank are un nou acționar majoritar - Banca Transilvania

  • 16 Ianuarie 2018 14:12
Prima tranzacție majoră din acest an | Victoriabank are un nou acționar majoritar - Banca Transilvania

Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având o participație de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit unui comunicat al instituției, citat de Mold-Street, Banca Translivania și BERD sunt acționari majoritari ai Victoriabank și parteneri strategici pentru susținerea antreprenorilor și economiei Republicii Moldova.

Din anunțul băncii rezultă că deocamdată a cumpărat doar pachetul de 39,2%, deținut de afaceristul rus Serghey Lobanov prin firma Insidown LTD din Cipru, iar restul de 27,65% sunt cota BERD.

Pentru cota lui Lobanov, Banca Transilvania a oferit un preț foarte bun - de 766,5 milioane lei, sau circa 37 milioane euro (circa 43,5 milioane de dolari).

Prețul este de aproape opt ori mai mare decât cel nominal: 78,21 lei pentru o acțiune cu o valoare nominală de 10 lei. Acesta ar putea să nu fie prețul final, iar astfel valoarea Victoriabank este evaluată la 95-100 de milioane de euro.

Banca Transilvania a anunțat în noiembrie 2017, planul de a investi în Republica Moldova, iar între timp a primit aprobarea pentru achiziție din partea autorităților de supraveghere din România și Republica Moldova - Banca Națională a României, Banca Națională a Moldovei și Consiliul Concurenței din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău