Prima țară europeană care se opune inițiativei lui Donald Trump de admitere a Braziliei în NATO

  • 21 Martie 2019 10:01
Prima țară europeană care se opune inițiativei lui Donald Trump de admitere a Braziliei în NATO

Administrația Emmanuel Macron a respins, miercuri, inițiativa președintelui SUA, Donald Trump, privind eventuala admitere a Braziliei în NATO, argumentând că Tratatul Organizației Atlanticului de Nord descrie clar zona "geografică" de aplicare, potrivit Mediafax.

„NATO este o alianță a națiunilor legate printr-o clauză de apărare colectivă a cărei sferă de aplicare geografică este definită exact de Tratatul semnat la Washington pe 4 aprilie 1949", a transmis miercuri Ministerul francez de Externe, citat de cotidianul Le Figaro.

Articolul 10 al Tratatului fondator al Alianței Nord-Atlantice permite doar aderarea unor noi state din Europa, cu excepția situației în care textul ar fi revizuit.

În schimb, Brazilia poate semna un acord de parteneriat cu NATO, după modelul celor existente cu Australia, Noua Zeelandă, Columbia și Coreea de Sud, precizează Administrația de la Paris. 

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat marți, cu ocazia întâlnirii cu omologul său brazilian Jair Bolsonaro, că analizează posibilitatea admiterii Braziliei în Alianța Nord-Atlantică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău