Prima sesiune plenară a Parlamentului European din această toamnă începe luni. Ursula von der Leyen susține discursul său anual în fața plenului
-
12 Septembrie 2021 15:43
Deputații europeni se reunesc în prima sesiune plenară din această toamnă, desfâșurânde-se la sediul Parlamentului European din Strasbourg, aceasta va fi marcată de teme importante, dar în centrul atenției va fi discursul anual al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind starea Uniunii Europene, scrie caleaeuropeana.ro.
Potrivit agendei de lucru, ziua de luni se va deschide cu tema de dezbatere privind Uniunea Europeană a sănătății, consolidarea prevenirii bolilor și a cooperării transfrontaliere.
Parlamentul European va dezbate și vota două legi pentru consolidarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și pentru o mai bună abordare a amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății. La adoptarea poziției lor cu privire la cele două propuneri legislative înainte de vacanța de vară, deputații din Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) au propus o serie de modalități de consolidare a capacității UE de prevenire și control al bolilor.
Acest lucru ar putea fi asigurat printr-o extindere a mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru a acoperi și bolile netransmisibile majore – de exemplu bolile cardiovasculare, cancerul sau diabetul – precum și printr-o coordonare consolidată între organismele UE și omologii naționali și internaționali, precum și printr-o mai bună implicare a statelor membre.
Aceștia au prezentat, de asemenea, modul în care UE ar trebui să consolideze prevenirea, pregătirea și răspunsul în situații de criză atunci când va aborda viitoarele amenințări transfrontaliere grave la adresa sănătății, inclusiv prin proceduri clare și printr-o transparență sporită în ceea ce privește achizițiile publice comune și acordurile de achiziții ale UE.
Ca parte a procesului de construire a unei Uniuni Europene a sănătății, Comisia a propus, la 11 noiembrie 2020, un nou cadru de securitate sanitară, pe baza experienței acumulate în combaterea coronavirusului. Pachetul include o propunere de regulament privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și o propunere de consolidare a mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.
Marți se va dezbate situația din Afganisan
Eurodeputații vor discuta cu Joseph Borrell despre modalitățile de a reacționa la criza umanitară și migratorie, de a ajuta persoanele aflate în dificultate și de a-i proteja pe cei aflați în pericol din Afganistan, în special femeile și copiii. De asemenea, este probabil ca aceștia să examineze sprijinul pe care UE l-ar putea oferi refugiaților afgani, precum și persoanelor care încearcă încă să părăsească țara, precum și modalitățile de a colabora cu autoritățile talibane din Kabul.
Pe lângă preocupările umanitare, ultimele evoluții din Afganistan au declanșat, de asemenea, discuții cu privire la învățămintele imediate pe care UE ar trebui să le tragă din retragerea NATO. Este de așteptat ca și alte teme să fie abordate în cadrul dezbaterii, cum ar fi situația securității în Europa, politica europeană comună de apărare, autonomia strategică a UE și necesitatea de a consolida poziția militară a Europei.
Miercuri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen va susține discursul său anual în plenul Parlamentului European
În mod tradițional, discursul privind Starea Uniunii Europene, inaugurat în 2010 și consemnat în colaborarea instituțională Comisie – Parlament – Consiliu după Tratatul de la Lisabona, este momentul în care șeful executivului european prezintă bilanțul precedentului an de mandat și prefațează prioritățile strategice pentru anul următor. Cea de-a doua astfel de cuvântare din partea Ursulei von der Leyen va fi prima pe care șefa Comisiei o va rosti în hemiciclul de la Strasbourg. Organizat, conform cutumei, la Strasbourg, primul discurs SOTEU al lui von der Leyen a fost găzduit de sediul Parlamentului European de la Bruxelles, din cauza pandemiei.