Reacția Statelor Unite la situația din Belarus. Mike Pompeo transmite un avertisment implicit Rusiei

  • 21 August 2020 09:13
Reacția Statelor Unite la situația din Belarus. Mike Pompeo transmite un avertisment implicit Rusiei

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat joi că Statele Unite susțin o anchetă internațională independentă asupra neregulilor electorale din scrutinul prezidențial din Belarus și a avertizat implicit Rusia să nu se amestece în această criză, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Mike Pompeo a condamnat violența împotriva protestatarilor și a solicitat eliberarea imediată a celor „reținuți pe nedrept”.  

„Statele Unite susțin alegeri libere și corecte care reflectă voința poporului din Belarus, ca o chestiune de principiu. Alegerile din 9 august nu au îndeplinit acest standard”, a declarat Mike Pompeo. El a cerut regimului de la Minsk să accepte oferta OSCE de a media discuțiile cu opoziția.

Această declarație a secretarului de stat american este cea mai puternică a Statelor Unite de când forțele de securitate ale președintelui belarus Aleksandr Lukașenko au recurs la violență și au început să aresteze manifestanți pașnici care au ieșit în stradă cu zecile de mii pentru a protesta față de fraudarea scrutinului prezidențial din 9 august, notează Reuters.

Mike Pompeo, care a purtat discuții în februarie, la Minsk, cu Aleksandr Lukașenko despre normalizarea relațiilor dintre SUA și Belarus, a avertizat implicit Rusia, fără a menționa numele acestui stat, în privința unei intervenții în Belarus, unde se desfășoară cea mai mare criză de după destrămarea URSS în 1991.

„Susținem angajamentul nostru pe termen lung de a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială a Belarusului, precum și aspirația poporului belarus de a-și alege liderul și de a alege propriul său drum”, a punctat șeful diplomației americane.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat marți că este dispus să discute cu omologul său rus Vladimir Putin despre această criză „la momentul potrivit”.

Săptămâna trecută, Mike Pompeo a declarat că SUA ar putea lua în considerare adoptarea de sancțiuni la adresa oficialilor din Belarus implicați în represiune, măsură adoptată deja de UE, miercuri. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău