Prima rachetă printată 3D, lansată astăzi pe orbita Pământului. Cum se compară cu rachetele SpaceX?

  • 08 Martie 2023 10:14
Prima rachetă printată 3D, lansată astăzi pe orbita Pământului. Cum se compară cu rachetele SpaceX?

Prima rachetă printată 3D este pregătită de lansare. Racheta Terran 1, construită de compania aerospațială americană Relativity Space, este așteptată să decoleze de la Cape Canaveral, Florida, SUA, miercuri, 8 martie 2023, la ora 20:00 (ora României), scrie descopera.ro.

„Terran 1 va fi cel mai mare obiect printat 3D care să încerce zborul orbital”, a transmis Relativity Space într-un comunicat.

Lansarea primei rachete printate 3D din lume este programată pentru ora 20:00 (ora României), însă o transmisiune în direct a evenimentului va începe la ora 19:00.

Racheta are o înălțime de 35 metri, astfel că este una dintre cele mai mici rachete orbitale din industrie, iar 85% din masa sa este printată 3D. Racheta a fost concepută pentru a transporta 1.250 kilograme pe orbita Pământului, iar compania va impune un preț de 12 milioane de dolari per zbor. Prin comparație, racheta Falcon 9 a companiei SpaceX poate transporta peste 22.000 de kilograme pe orbită și costă în jur de 67 milioane de dolari per zbor.

Terran 1 este o rachetă „de sacrificiu”

Terran 1 este o rachetă „de sacrificiu”, iar pentru zborul spațial din 8 martie 2023 nu va transporta nimic. Dacă racheta va ajunge în spațiu, testul va fi considerat un succes. Compania a ales să sară peste ultimul test programat pentru rachetă, în care motoarele rachetei ar fi fost pornite în timp ce vehiculul era fixat la sol, și să treacă direct la lansare.

Prin omiterea acestui test, „noi acceptăm posibilitatea crescută pentru anularea primei încercări de lansare, dar dacă toate sistemele funcționează normal, am prefera să lansăm în timpul următoarei operațiuni decât să continuăm să uzăm vehiculul prin testare la sol”, a declarat un reprezentant al companiei, citat de NewScientist.

Racheta și motoarele au trecut testele cu brio

Așadar, racheta și fiecare dintre motoarele sale au trecut cu brio de o serie de teste, iar încă unul ar putea cauza mai mult rău decât bine.

Scopul declarat al Relativity Space este facilitarea unei societăți industriale pe Marte, iar racheta Terran 1 este mult prea mică pentru a ajunge acolo. Deși a fost construită pentru a lansa sateliți mici pe orbit, racheta a fost gândită ca un prototip pentru racheta Terran R a companiei, de 66 metri înălțime, pe care compania intenționează să o lanseze în 2024.

„Terran 1 este deschizătorul nostru de drumuri”

Terran R va fi o rachetă complet reutilizabilă, în mare parte printată 3D, și capabilă să transporte 20.000 de kilograme pe orbită. În afara faptului că va trimite sateliți mai mari pe orbita planetei noastre, Terran R „va oferi clienților un cargobot spațial capabil de misiuni între Pământ, Lună și Marte”, potrivit companiei.

„Acesta este vehiculul de care au nevoie clienții. Terran 1 este deschizătorul nostru de drumuri, platforma de dezvoltare pentru a ajunge la Terran R”, a mai transmis compania americană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:5,66 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău