Prima mașină cumpărată de Prințul Philip, la vârsta de 19 ani, este păstrată într-un hotel din Sri Lanka

  • 17 Aprilie 2021 14:26
Prima mașină cumpărată de Prințul Philip, la vârsta de 19 ani, este păstrată într-un hotel din Sri Lanka

Un Standard Nine din 1935, prima mașină cumpărată de prințul Philip, potrivit proprietarului său actual Sanjeev Gardiner, din Colombo (Sri Lanka), ar putea fi totodată prima mașină de ocazie achiziționată vreodată de un membru al familiei regale britanice, informează AFP, preluat de Digi24.ro

Ducele de Edinburgh, care a murit vinerea trecută la vârsta de 99 de ani și a cărui înmormântare are loc sâmbătă, era un pasionat de mașini. Soțul reginei Elisabeta a II-a a încetat conducă abia la vârsta de 97 de ani, în 2019, după o coliziune în care vehiculul său s-a răsturnat și două persoane au fost rănite, scrie Agerpres.

În timp ce se afla în marina britanică în 1940, cu baza în Colombo, capitala statului Sri Lanka, Philip a fost atras de acest Standard Nine, achiziționat pentru suma de 12 lire sterline (echivalentul a 672 de lire astăzi).

"Atunci când s-a întors la începutul anilor 1950, a venit să vadă mașina", își amintește Gardiner, care a păstrat vehiculul în hotelul său, Galle Face, care datează din 1864.

"Nu era pretențios", dă asigurări Gardiner, adăugând că prințul îi spusese că Standard-ul era prima mașină pe care o cumpărase. Ulterior, Philip a devenit sponsor al clubului Standard Motor Car, dedicat conservării mașinilor construite între 1903 și 1963.

"De fapt, am primit o scrisoare de la el, adresată prin intermediul unei secretare, pentru a modifica informațiile care indicau că este vorba de un Standard Eight. El a precizat că era un Standard Nine", a povestit Gardiner. Hotelul său de pe malul apei, unul dintre cele mai vechi din fosta colonie britanică, a construit un muzeu în jurul sedanului negru cu argintiu.

Nereușind să reducă prețul de cumpărare, prințul a trebuit să plătească în două tranșe pe parcursul unei luni. El a semnat la Colombo documentele de proprietate ale mașinii ca "Philip, Prinț al Greciei".

Mașina are 93.040 de kilometri la bord și poate rula cu până la 128 km/oră. Restaurată de mai multe ori, ea poate fi în continuare condusă, dar costul prohibitiv al asigurării împiedică ieșirea cu ea în trafic, explică Gardiner.

Înainte de pandemia COVID-19, care a afectat turismul în Sri Lanka, mașina era o atracție pentru turiști și pentru oaspeții hotelului. Ea a fost cumpărată de tatăl actualului proprietar, Cyril Gardiner, la începutul anilor 1950.

Prințul a mers să o vadă în fiecare dintre cele trei vizite ale sale pe insulă între 1954 și 1981.

Philip a condus prima oară mașina din Colombo la o bază navală din Trincomalee, la 260 de kilometri distanță și a solicitat apoi o revizie completă a motorului, care se pare că a consumat mai mult ulei decât benzină.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău