Prima licitație de privatizare a bunurilor statului din 2025: au fost vândute bunuri de 22 milioane de lei

  • 16 Ianuarie 20:45
Prima licitație de privatizare a bunurilor statului din 2025: au fost vândute bunuri de 22 milioane de lei

Pe 16 ianuarie 2025, în cadrul primei licitații cu strigare, organizate în acest an de Agenția Proprietății Publice (APP) au fost expuse 17 bunuri proprietate de stat.

Unsprezece dintre acestea, expuse inițial la o valoare totală de 15,17 milioane lei, au fost adjudecate cu un preț de 21,69 milioane lei (1,14 milioane euro), scrie mold-street.com.

Cea mai mare creștere de preț a fost înregistrată la un complex de bunuri din Hîncești, inclusiv o construcție de 82,4 metri pătrați și alta de 17,8 metri pătrați și un teren pentru construcții cu suprafața 7,55 ari: de la 300.000 lei la 1,14 milioane lei, adică de aproape patru ori.

„Un început de an în forță, zicem noi. După o pauză de câțiva ani de la ultimele licitații, când multe dintre aceste bunuri au stat în paragină, noi am reușit să le oferim o a doua viață. .... Multe dintre aceste terenuri și imobile vor oferi oportunitatea de a crea locuri noi de muncă, investiții în infrastructură și în economia țării”, a declarat Roman Cojuhari, șeful APP.

De notat că aceasta a fost a treia rundă de privatizare, organizate în ultimele două luni de Agenția Proprietății Publice, după un moratoriu de câțiva ani pe procesele de privatizare, instituit de actuala guvernare.

Astfel, la data de 3 decembrie 2024 au fost expuse la privatizare 9 bunuri, dintre care două bunuri imobile (terenuri pentru construcții) au fost înstrăinate, în valoare totală de circa 129,03 milioane lei.

La licitația a doua din 24 decembrie 2024 au fost expuse repetat cele 7 bunuri nesolicitate în cadrul primei licitații, reușindu-se înstrăinarea doar a unui bun imobil (teren pentru construcții) cu valoarea de 5,67 milioane lei.

Menționăm că, în 2023, au fost obținute venituri de 289 milioane lei din administrarea și deetatizarea bunurilor proprietate de stat, în special a unor bunuri imobile, arată datele APP.

Grosul veniturilor – circa 260 milioane lei sau aproximativ 90% din total – au provenit din dividendele aferente cotel de participare a statului în societățile pe acțiuni și defalcări din profitul net al intre­prinderilor de stat (conform rezultatelor financiare pentru anul de gestiune 2022).

Menționăm că, din vara anului 2021, a fost sistată realizarea programului de privatizare a unor bunuri și active ale statului. Reluarea privatizării se datorează atât problemelor financiare cu care se confruntă autoritățile, ca urmare a războiului din Ucraina și crizei energetice, cât și faptului că multe active stau neutilizate și nu aduc beneficii statului și societății.

Pentru 2024 sarcina bugetară este acumularea unor venituri de 710 milioane lei la bugetul de stat din administrarea și deetatizarea bunurilor proprietate de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
5
Arhivă Radio Chișinău