Prima întâlnire Ucraina-Rusia are loc la Paris, la fix o lună de la retragerea trupelor din Donbas

  • 09 Decembrie 2019 11:40
Prima întâlnire Ucraina-Rusia are loc la Paris, la fix o lună de la retragerea trupelor din Donbas

Reuniunea liderilor din Ucraina, Rusia, Franța și Germania, pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei, se desfășoară luni, la Paris, la exact o lună după începerea retragerii trupelor din Donbas, informează Mediafax.

Pe 9 noiembrie 2019, armata ucraineană și separatiștii pro-ruși începeau să-și retragă trupele dintr-un sector-cheie al liniei de front din estul Ucrainei, gest esențial pentru a deschide calea primei întâlniri între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, întâlnire care urmează să aibă loc pe 9 decembrie la Paris, în prezenta președintelui Franței Emmanuel Macron și a cancelarului german Angela Merkel, notează sursa citată.

Vladimir Putin pusese mai de mult această condiție pentru reluarea negocierilor de pace, însă decizia țarului de la Kremlin de a veni la Paris s-a mai lăsat așteptată încă alte șase zile după retragerea efectivă a trupelor.

Emmanuel Macron a lucrat intens la organizarea acestui summit cvadripartit, mai ales cu ocazia ultimelor două întrevederi cu Vladimir Putin, tot în Franța, la Brégancon și apoi la Biarritz, ambele în luna august 2019, dar și cu ocazia unei întâlniri cu tânărul președinte ucrainean, invitat la Paris chiar înainte de a fi ales.

Summitul de la Paris este primul în acest format după mai bine de trei ani de zile (octombrie 2016), iar obiectivul lui - asumat de Palatul Elysée - este acela de a "deschide o nouă secvență a punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk din februarie 2015".

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău