Prima întâlnire între Meloni și liderii UE la Bruxelles

  • 03 Noiembrie 2022 13:20
Prima întâlnire între Meloni și liderii UE la Bruxelles

Premierul italian de extremă-dreapta Giorgia Meloni se întâlnește joi la Bruxelles cu liderii Uniunii Europene pentru prima dată de la preluarea funcției, reuniunile urmând să fie dominate de criza energetică, relatează AFP și DPA.

"Vocea Italiei în Europa va fi puternică: suntem pregătiți să înfruntăm marile dosare, începând cu criza energetică, lucrând împreună la o soluție rapidă și eficientă pentru a susține familiile și companiile", a scris ea joi dimineață pe Facebook și Twitter.

Vizita liderei suveraniste în vârstă de 45 de ani, care s-a angajat să apere în primul rând interesele italiene, va fi urmărită îndeaproape, într-un climat de incertitudine cu privire la posibile turbulențe care ar putea apărea între guvernul său și instanțele europene, transmite Agerpres.

"Bruxellesul nu ar trebui să se ocupe de ceea ce poate face Roma mai bine", afirmă ea într-o carte de interviuri ce urmează să apară vineri, denunțând "o Europă invazivă în privința lucrurilor mici și absentă când e vorba de marile probleme".

În prima sa vizită în străinătate de la numirea în funcție, Meloni urmează să se întâlnească joi la Bruxelles, separat, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Întâlnirea sa cu Von der Leyen va fi prima de la scandalul provocat în Italia de afirmațiile șefei CE, care a atras atenția, înaintea alegerilor din peninsulă, asupra consecințelor la care s-ar expune Italia în caz de derivă în raport cu principiile democratice. După alegeri, Von der Leyen a afirmat că așteaptă cu nerăbdare "o cooperare constructivă" cu noul guvern italian.

Meloni a fost deseori critică la adresa UE și a instituțiilor acesteia în trecut, dar faptul că efectuează prima sa vizită în străinătate la Bruxelles ar putea fi văzut ca un semnal pro-UE.

De la preluarea funcției în octombrie, ea a spus că guvernul său va respecta regulile UE, dar că Italia ar trebui să joace un rol mai activ în cadrul blocului comunitar.

Politologul italian Lorenzo Codogno este de părere că Meloni merge la Bruxelles fără intenții războinice. "Meloni este pragmatică și vrea să fie percepută ca un lider moderat", a spus el pentru AFP.

Șefa guvernului italian, care conduce a treia economie din zona euro, ar urma să pună accentul pe urgența măsurilor europene pentru a reduce prețul la energie, o luptă începută deja de predecesorul său, Mario Draghi.

"Discuțiile se vor concentra pe energie (...), cea mai urgentă problemă în contextul în care se apropie iarna", subliniază Codogno, în opinia căruia Meloni va încerca să demonstreze continuitatea cu guvernul Draghi cerând soluții "la nivelul UE".

Nu este de așteptat ca această vizită să aibă "vreo consecință practică imediat", a scris joi cotidianul italian Il Messaggero, adăugând că deplasarea ar urma să îi permită lui Meloni să evalueze "perspectivele" de ajutor european pentru țara sa.

Meloni conduce o alianță formată din partidul său de extremă-dreapta, Fratelli d'Italia, partidul conservator Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi și partidul de dreapta Liga al lui Matteo Salvini.

Cele trei partide au câștigat categoric alegerile parlamentare de la 25 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău