Prima imagine a două planete care orbitează o stea asemănătoare Soarelui, dată publicității de astronomi

  • 22 Iulie 2020 19:00
Prima imagine a două planete care orbitează o stea asemănătoare Soarelui, dată publicității de astronomi

Astronomii au surprins prima imagine a două tinere planete orbitând o stea asemănătoare Soarelui din sistemul nostru solar, informează DPA, preluat Agerpres.

Astronomii au surprins prima imagine a două tinere planete orbitând o stea asemănătoare Soarelui din sistemul nostru solar, informează DPA.

Cercetătorii speră că acest sistem solar îndepărtat le va oferi răspunsuri despre originea planetelor care orbitează soarele nostru.

''Descoperirea este un instantaneu al unui mediu foarte similar cu cel al sistemului nostru solar, doar că într-un stadiu mult mai timpuriu din evoluția sa'', a explicat Alexander Bohn, doctorand la Universitatea din Leiden (Olanda), cea care a condus cercetarea.

Potrivit oamenilor de știință, imagini în care apar sisteme cu multiple exoplanete sunt extrem de rare. Până în prezent, au fost captate în fotografii doar două astfel de sisteme, amândouă cu stele considerabil de diferite de ale noastre.

Steaua din cazul de față, denumită TYC 8998-760-1, are doar 17 milioane de ani și este localizată în constelația sudică Musca.

Cu ajutorul Very Large Telescope (VLT) al ESO, aflat în deșertul Atacama din Chile, astronomii au reușit să blocheze lumina strălucitoare a stelei astfel încât planetele care o orbitează să devină vizibile.

Cei doi giganți gazoși orbitează steaua gazdă la distanțe de 160, respectiv 320 de ori mai mari decât cea dintre Terra și Soare. Distanțele sunt mai mari în comparație cu cele de la care Saturn și Jupiter, de asemenea giganți gazoși, orbitează Soarele.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău