Prima Gală a Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici, inaugurată la Chișinău
-
10 Noiembrie 2023 14:54
Zece din cei mai buni artiști plastici și critici de artă din Rep. Moldova au fost premiați în cadrul Galei Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici, eveniment organizat în premieră pentru a marca 120 de ani de la înființarea primei Societăți a Amatorilor de Arte Frumoase din Basarabia. Cu această ocazie a fost vernisat și Salonul Național de Artă Contemporană, la Galeria Brâncuși din Chișinău, informează Radio Chișinău.
Salonul Național de Artă Contemporană prezintă lucrările a 96 de membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, pe simeze fiind etalate 118 de opere de artă executate în diverse tehnici: pictură, grafică, sculptură, artă decorativă aplicată, a subliniat președinta Uniunii Artiștilor Plastici, Florina Breazu.
„Așa cum s-a menționat, suntem la prima ediție. Pe de-o parte, parcă am fi copilași, pe de altă parte, parcă ne-am gândi la o istorie care se întinde de mai bine de un secol, în care constatăm multiple frânturi, dar și dorință de reabilitare a unui spirit care să coaguleze ceea ce înseamnă artă autentică, artă adevărată, simțire și trăire profundă”, a declarat Florina Breazu (foto).
Marele Premiu a fost oferit artistului plastic Tudor Zbârnea. Premiul de Excelență – pictorului Dmitri Peicev. Premiul pentru pictură a fost acordat Florinei Breazu și lui Anatol Danilișin, premiul pentru artă decorativă – lui Oleg Dobrovolschi și Ludmilei Furdui, iar premiul pentru sculptură – lui Valentin Vârtosu. Vitalie Malcoci a luat premiul pentru critică, Ruslan Roșca – premiul pentru tineret și Svetlana Șugjda – premiul juriului, a spus președinta juriului, criticul de artă din România, Maria Bilașevschi.
„Acest Salon care este Gala la prima ediție, va deveni o tradiție pentru că există o mare putere în spațiul nostru românesc. O putere de a ne defini prin ceea ce suntem noi și de a plasa coordonatele noastre fără să avem acele influențe pe care noi vrem, nu le vrem, ies pe toate rețelele de socializare, prin toate conexiunile, dar ceea ce este identitar din România, așa că vă felicit pe toți”, menționează Maria Bilașevschi.
În discursul său, artistul Dimitri Peicev, reprezentant al generației de aur în arta națională, discipolul întemeietorului școlii naționale de pictură - Mihai Grecu, a regretat că profesorul său nu a ajuns să fie premiat în cadrul unei asemenea gale, aducând un omagiu și recunoaștere la 25 de ani de la plecarea maestrului.
„Sunt niște premii care arată că acum începe breasla. Anul trecut am împlinit 50 de ani de la prima mea participare în cadrul unei expoziții UAP. Am venit pe jos, nu! Mint! Cu trenul din Odessa, în căutarea pictorului Mihai Grecu. Anul acesta s-au împlinit 25 de ani de la decesul lui Mihai Grecu”, a adăugat Dmitri Peicev.
Expoziția – concurs Salonul Național de Artă Contemporană este deschisă publicului până pe 26 noiembrie, la Centrul expozițional Constantin Brâncuși din Chișinău.