Prima femeie din istorie care a escaladat Everestul a murit

  • 24 Octombrie 2016 16:15
Prima femeie din istorie care a escaladat Everestul a murit

Japoneza Junko Tabei, prima femeie din istorie care a escaladat Everestul, a murit la vârsta de 77 de ani, relatează time.com.

Tabei, prima femeie din istorie care a reușit să escaladeze Vârful Everest în 1975, a murit după o luptă cu cancerul la vârsta de 77 de ani, potrivit agenției japoneze NHK. Avea 35 de ani atunci când a urcat pe Everest.

Dar Junko Tabei nu s-a oprit după recordul din 1975. A continuat să urce cele mai înalte vârfuri din peste 70 de țări. În 1992, Tabei a devenit prima femeia care a escaladat cei mai înalți munți din toate cele 7 continente, inclusiv Kilimanjaro și Denali.

Agenția NHK relatează că Tabei a fost diagnosticată cu cancer în urmă cu 4 ani, dar a continuat să escaladeze munți pe tot parcursul tratamentului.

Ultima ei ascensiune a fost pe muntele Fuji, în iulie, alături de elevii de liceu afectați de cutremurul și tsunamiul din anul 2011 din Japonia, potrivit BBC News. Tabei era orginară din Fukushima, zonă care a fost grav afectată de dezastru.

În 2012, Tabei a declarat pentru Japan Times că a fost mândră de modul în care a fost percepută ascensiunea sa. "În trecut, în anii 1970, în Japonia, bărbații munceau și femeile stăteau acasă. Chiar și femeile care au avut locuri de muncă, erau angajate doar pentru a servi ceaiul, de pildă. Deci era de neconceput ca ele să fie promovate la locurile de muncă."

Ascensiunea ei pe Everest a venit la doar 12 zile după ce a fost spulberată într-o avalanșă pe munte. Ea a fost scoasă de sub zăpadă de un ghid și și-a continuat expediția.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău