Prima execuție federală programată după 17 ani, în SUA, a fost amânată de teama coronavirusului

  • 11 Iulie 14:00
Prima execuție federală programată după 17 ani, în SUA, a fost amânată de teama coronavirusului

Un tribunal american a suspendat vineri o execuție federală programată pentru luni și care ar fi fost prima după 17 ani, la cererea rudelor victimelor condamnatului, îngrijorate de sănătatea lor în timpul pandemiei de coronavirus, relatează sâmbătă France Presse, citată de Agerpres.

Departamentul de Justiție a făcut apel la câteva ore după această decizie. Recursul ar putea ajunge până la Curtea Supremă a Statelor Unite.

Administrația lui Donald Trump intenționa să-l execute luni pe Daniel Lee, un supremacist alb condamnat în 1999 la pedeapsa cu moartea pentru uciderea unui cuplu și a unei fetițe în vârstă de opt ani.

Dar rudele victimelor, inclusiv bunica fetiței, Earlene Peterson, în vârstă de 81 de ani, au sesizat justiția în această săptămână pentru a amâna termenul limită.

Invocând vulnerabilitatea lor la noul coronavirus, reclamanții au explicat că se confruntă cu o alegere imposibilă, între dreptul de a asista la ultimele momente ale condamnatului și preocupările pentru sănătatea lor în cazul unei adunări.

"Guvernul are un interes legitim ca execuția să fie efectuată rapid", dar acest lucru trece după interesul de a trata rudele victimelor "cu corectitudine, respect și demnitate", a decis judecătoarea Jane Magnus-Stinson de la un tribunal federal din Indiana.

"Familia speră că guvernul federal o va sprijini și nu va face apel la această hotărâre", a declarat avocatul lor Baker Kurrus într-un comunicat. "Sperăm că guvernul va acționa în cele din urmă într-un mod care va alina durerea dnei Peterson și a familiei sale, mai degrabă decât a o spori", a adăugat el.

Dna Peterson, opozantă a pedepsei capitale, i-a cerut în mod repetat președintelui Donald Trump să arate "clemență" față de Daniel Lee, asigurând că nu dorește ca el să fie executat.

Declarând că acționează în numele publicului și familiilor, administrația republicană a programat patru execuții federale în această vară.

În Statele Unite, cele mai multe crime sunt judecate la nivel de state, dar justiția federală se poate ocupa de actele cele mai grave (atentate, crime rasiste) sau comise asupra unor baze militare, între mai multe state sau în rezervații ale amerindienilor.

În ultimii 45 de ani, doar trei persoane au fost executate la nivel federal, inclusiv Timothy McVeigh, responsabil pentru atentatul din Oklahoma City (168 de decese în 1995) în 2001. Ultima execuție federală datează din 2003.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
28
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,1 m/s
Fri
26
Sat
25
Sun
23
Mon
22
Tue
23

Curs oficial BNM 06 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6895 0.0996
USD 16.6380 -0.0052
RON 4.0732 0.0218
UAH 0.6012 0.0020
RUB 0.2277 0.0022
Arhivă Radio Chișinău