Prima ediție a Forumului Agricol Transfrontalier - Uniunea Fermierilor din Moldova și România

  • 10 Noiembrie 2017 13:05
0%
00:00:00
00:00:00

Fermieri din Republica Moldova și România s-au reunit la Chișinău la prima ediție a Forumului Agricol Transfrontalier - Uniunea Fermierilor din Moldova și România. Agricultorii de pe cele două maluri ale Prutului și-au propus să discute în cadrul forumului problemele cu care se confruntă, să identifice soluții la acestea și să lanseze propuneri în vederea stabilii de parteneriate.

La Forumul Agricol Transfrontalier - Uniunea Fermierilor din Moldova și România participă în jur de 150 de fermieri din cele două state. Producătorii agricoli din Republica Moldova speră să-și promoveze, prin intermediul acestui forum, produsele agricole pentru a ajunge pe piața de desfacere europeană.

Marina Capmoale este din Ocnița și crește albine de 35 de ani. Apicultoarea spune că o mare parte a producției de miere ajunge în România.

„Am venit să vedem poate facem schimb de experiență cu frații români. Ar fi de dorit să conlucrăm cu frații de peste Prut, la ei este mai mult dezvoltat domeniul apiculturii. De vreo 5-6 ani, noi exportăm cea mai mare parte a produselor în România”, a declarat Marina Capmoale.

Producătorii agricoli din Republica Moldova mărturisesc că și-ar dori să aibă utilaje moderne. Este și cazul lui Gheorghe Negritu, care are un abator în Glodeni.

„Domeniul de activitate este sacrificarea animalelor și prelucrarea cărnii. Afacerea este din 1999. Acum e mai ușor, la început avem greu pentru că nu aveam experiență și nici utilaje moderne. Acum după ce am reconstruit abatorul este mai ușor”, a declarat Gheorghe Negritu.

Fermierii sosiți din România spun că ar vrea să împărtășească din experiența lor agricultorilor din Republica Moldova. Tudor Dorobanțu este din județul Dâmbovița și se ocupă de cultivarea legumelor de mai bine de 30 de ani. El spune că fondurile europene au fost cele care au ajutat agricultura din România.

„Colegii din Republica Moldova au nevoie de informare, dar și de o dezvoltare tehnică, necesară pentru accesul la piețe și de resurse financiare, care vin numai de la UE în această perioadă.  Într-o măsură importantă produsele noastre merg pe piața europeană. Produsele noastre din spațiul danubiano-pontic sunt mai valoroase, sunt mai nutritive, inclusiv datorită solului. În restul țărilor se folosește intensiv agro-chimia. În multe țări legumele nu se mai cultivă pe sol”, a declarat Tudor Dorobanțu.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, Claudiu Sorin Roșu Mareș a subliniat importanța cooperării agricole dintre cele două state.

„Avem cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, iar producțiile agricole de anul acesta sunt fără precedent. România este în momentul de față o țară care trebuie să discute corespunzător la Bruxelles și să aducă cât mai multe avantaje fermierilor români, iar celor moldoveni un drum cât mai drept și mai scurt către viitorul european”, a declarat Claudiu Sorin Roșu Mareș.

În România, agricultura a început să fie tratată la nivel de business, ceea ce ar trebui să se întâmple și în Republica Moldova. De această părere este președintele Federației Naționale „Pro AGRO” din România, Emil Dumitru. El a apreciat în mod special, calitatea vinurilor din Republica Moldova.

„Faceți vinuri foarte bune, dar aveți nevoie de acces la piață. Dacă avem bariere tarifare, accesul la piața comunitară este aproape zero către UE.  Trebuie să luptăm ca accesul vinificatorilor din UE să fie fără taxe vamale, ca să fiți competitivi și să puteți concura cu noi cei din Uniunea Europeană”, a declarat Emil Dumitru.

România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar acest forum le oferă posibilitatea fermierilor să creeze parteneriate noi, este de părere ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

”România va continua să sprijine Republica Moldova. Volumul schimburilor bilaterale a crescut cu 18,57 % față de aceeași perioadă a anului 2016”, a declarat Daniel Ioniță.

Evenimentul este organizat de Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, Federația Națională PRO AGRO din România și Federația Națională a Fermierilor din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău