Prima dispută violentă în noul parlament de la Kiev

  • 05 Decembrie 2014 11:32
Prima dispută violentă în noul parlament de la Kiev

Spiritele s-au încins joi după-amiază în Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) după adoptarea deciziei de a se vota în comun componența comisiilor parlamentare, informează Agerpres.

Deputatul Vladimir Parasiuk (independent) a venit la tribună să-și exprime opoziția față de procedura de votare a comisiilor, însă președintele Radei, Volodimir Groisman, nu l-a lăsat. În cele din urmă, Parasiuk a reușit să-și exprime poziția, dar la un moment dat s-a îndreptat brusc spre primele rânduri, unde se aflau reprezentanții Blocului Petro Poroșenko, și i-a interpelat virulent. Motivul a fost, se pare, invitația acestora de a părăsi tribuna cu argumentul că 'aici nu e Maidanul' (piața centrală din Kiev, epicentrul mișcării de contestare care a adus la putere actuala guvernare). 'Dacă nu era Maidanul, nu ați fi ajuns aici!', a replicat el.

Unul dintre deputați s-a ridicat de pe scaun și l-a îmbrâncit pe Parasiuk, iar situația putea să degenereze, ca în multe alte cazuri în parlamentul ucrainean, dacă nu ar fi intervenit ceilalți parlamentari, care au reușit să-i calmeze pe cei doi.

Parasiuk a declarat ulterior că nu va permite nimănui să jignească 'ideile mărețe ale Maidanului'. 'Am stat toate aceste zile liniștit și calm în sala de ședințe și am urmărit ceea ce se întâmplă. Am încercat să pun totul pe seama lipsei de experiență a președintelui parlamentului (Volodimir Groisman), ambițiilor imense ale facțiunilor, a faptului că nu poți distruge vechiul sistem în două zile, dar ce s-a întâmplat astăzi a fost picătura care a umplut paharul.Nu voi mai sta să văd liniștit cum sunt încălcate toate normele procedurale în luarea deciziilor', a scris el pe pagina sa de Facebook, conform Unian.

'Stimați deputați ai Blocului Poroșenko și ai celorlalte facțiuni, dacă nu ar fi fost Maidanul, nu ați fi stat în această sală și niciodată nu ați fi avut atâta putere cât aveți astăzi. Am venit aici pentru a pune capăt unui sistem învechit și voi face tot posibilul în acest sens prin mijloacele care îmi stau la îndemână ca deputat', mai scrie el.

În reuniunea dejoi, 4 decembrie, a fost aleasă pentru prima oară o femeie în funcția de vicepreședinte al Radei în persoana Oksanei Sâroed, din partea partidului Samopomoșci, însă mulți deputați au fost împotriva candidaturii sale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău