Prima condamnare în dosarul celor 100 sirieni, a căror migrație ilegală în UE a fost organizată de un grup infracțional

  • 18 August 2023 09:49
Prima condamnare în dosarul celor 100 sirieni, a căror migrație ilegală în UE a fost organizată de un grup infracțional

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS), oficiul „Sud,” anunță condamnarea unui bărbat din Ceadâr-Lunga pentru organizarea migrației ilegale a cetățenilor sirieni, cu destinația Austria și Germania.

Aceasta este prima condamnare din dosarul celor circa 100 de cetățeni sirieni, a căror migrare ilegală în Uniunea Europeană a fost organizată de grupul infracțional anihilat, al cărui membru era și inculpatul care acum și-a aflat sentința. Bărbatul este din Ceadâr-Lunga și are vârsta de 39 de ani. Acesta și-a recunoscut vinovăția pentru participarea acestuia în schema grupului infracțional destructurat în 2022, cercetat inițial de procurorii DIICOT din România, care au făcut echipă comună cu procurorii PCCOCS. Mai exact, bărbatul a fost implicat în două cazuri de organizare a migrației ilegale. 

În primul caz, bărbatul condamnat a traversat frontiera la ieșirea din România într-un microbus înregistrat în Bulgaria în care erau transportați 10 sirieni, printre care el însuși figura ca pasager, deși în realitate își aducea contribuția la organizarea migrației lor ilegale.

Peste doar o lună, condamnatul a transportat în portbagajul unei mașini înregistrate în Franța doi sirieni, la intrarea în Ungaria. Pentru ca să-și asigure succesul operațiunilor, grupul infracțional folosea alte mașini ca antemergător, ca să-i anunțe despre prezența sau controalele poliției pe traseu.

Migranții ar fi fost traficați în grupuri mici, de 6-10 persoane, iar prețul pentru activitatea de traficare varia între 5.000 - 8.000 de euro de persoană (în funcție de distanța parcursă și segmentul de călătorie oferit).

Prin urmare, la solicitarea procurorilor PCCOCS, oficiul „Sud,” Judecătoria Comrat la condamnat pe bărbat pentru faptele de organizare a migrației ilegale. Așa cum acesta și-a recunoscut vinovăția, potrivit legii, instanța de judecată i-a redus pedeapsa și l-a obligat să achite o amendă de 55.000 lei și i-a interzis să transporte pasageri în afara Moldovei, în următorii patru ani. În ceea ce privește microbusul în care sirienii au fost transportați, la solicitarea procurorilor, acesta a fost confiscat în folosul statului.

În ceea ce-i privește pe alți membri ai grupului infracțional, încă trei persoane au fost trimise în judecată, iar urmărirea penală în privința altor complici continuă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:15 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău