Prima companie din SUA care atinge valoarea de piață de 3 mii de miliarde de dolari

  • 07 Ianuarie 2022 16:58
Prima companie din SUA care atinge valoarea de piață de 3 mii de miliarde de dolari

Apple devine prima companie din SUA care atinge valoarea de piață de 3 mii de miliarde de dolari. Acțiunile Apple au depășit luni 182 dolari, cu o creștere de 38% de la începutul anului 2021. Prețul acțiunilor s-a triplat din perioada pandemiei din martie 2020, care a adăugat aproximativ 2 mii de miliarde de dolari în capitalizarea pieței. Din 2007 până in prezent compania a avut o creștere de 5.800%, iar în 2018, Apple ajungea la pragul de o mie de miliarde de dolari, transmite alephnews.ro.

Potrivit sursei citate, prețul acțiunilor firmei a crescut cu aproximativ 5.800% de când cofondatorul și fostul director general Steve Jobs a prezentat primul iPhone în 2007. Apple a fost unul dintre marii câștigători ai pandemiei deoarece lockdown-ul provocat de coronavirus a dus la creșterea cheltuielilor pentru gadgeturi.

„Atingerea valorii de 3.000 de miliarde de dolari este un alt moment istoric pentru Apple, compania continuând să demonstreze că cei care se îndoiesc se înșeală”, a declarat Dan Ives, analist la Wedbush.

A fost nevoie de puțin peste 16 luni pentru ca evaluarea bursieră a Apple să crească de la 2 mld. dolari la 3 mld. dolari, în condițiile în care cele mai mari companii de tehnologie din lume au înregistrat o creștere fulminantă a cererii deoarece oamenii au devenit mai dependenți de smartphone-uri, tablete și laptopuri în timpul blocajelor.

Compania este prima care a atins o evaluare bursieră de 1 mld. dolari în august 2018. iPhone-ul reprezintă în mod obișnuit aproximativ jumătate din vânzările companiei, în timp ce aceasta este cunoscută și pentru tabletele iPad și computerele Mac.

Părți din ce în ce mai importante ale afacerii sunt software-ul, vândut prin magazinul Apple, spațiul de stocare prin intermediul iCloud și serviciile, cum ar fi platformele sale de abonament pentru muzică, televiziune și fitness.

„Cheia de boltă a reevaluării Apple rămâne afacerea sa de servicii, care, în opinia noastră, valorează 1.500 de miliarde de dolari”, a declarat Ives. În august, directorul general al Apple, Tim Cook, a primit peste cinci milioane de acțiuni ale firmei, cu ocazia împlinirii a zece ani de activitate.

Un dosar al companiei, depus la Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA, a arătat că acesta a vândut majoritatea acțiunilor pentru mai mult de 750 de milioane de dolari. A fost parte a unei înțelegeri pe care a încheiat-o atunci când a preluat funcția de la cofondatorul Steve Jobs.

Apple, cu sediul în Cupertino, California, a fost fondată în 1976 de Steve Jobs și de partenerii săi de afaceri Steve Wozniak și Ronald Wayne.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău