Prezidențiale în Ucraina: Angela Merkel îl va primi pe Petro Poroșenko înaintea celui de-al doilea tur de scrutin

  • 05 Aprilie 2019 16:09
Prezidențiale în Ucraina: Angela Merkel îl va primi pe Petro Poroșenko înaintea celui de-al doilea tur de scrutin

Cancelarul german Angela Merkel îl va primi la 12 aprilie la Berlin pe președintele ucrainean în exercițiu Petro Poroșenko, care candidează pentru un al doilea mandat la conducerea statului, cu nouă zile înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Ucraina pe care acesta speră să le câștige în fața favoritului surpriză, actorul de comedie Volodimir Zelenski, un novice în politică, informează France Presse, potrivit Agerpres.

'Nu este desigur un amestec' și nici semnul vreunui sprijin pentru șeful statului ucrainean la final de mandat, a declarat Steffen Seibert, purtător de cuvânt al Angelei Merkel, întrebat de presă vineri cu privire la acest subiect.

'Petro Poroșenko este președintele (în exercițiu) al Ucrainei și există numeroase subiecte care trebuie discutate periodic'' cu cancelarul, a adăugat el, referindu-se la conflictul cu Rusia și separatiștii proruși în estul țării.

Întrebat despre o eventuală întâlnire între Angela Merkel și actorul de comedie care încearcă să acceadă la președinția Ucrainei, Seibert s-a mulțumit să spună că 'nu are niciun anunț de făcut'.

Angela Merkel are relații strânse cu Petro Poroșenko și este o susținătoare crucială Kievului în fața Moscovei de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014. Împreună cu Parisul, Merkel a mediat procesul de pace în estul Ucrainei, proces aflat acum în impas.

Poroșenko a fost devansat cu un procent aproape dublu în primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina din 31 martie de către actorul de comedie Volodimir Zelenski, obținând 15,95% din voturi față de 30,24%, cât a acumulat rivalul său.

Dacă simpatizanții lui Zelenski văd în el o față nouă într-un peisaj politic sclerozat, detractorii săi critică lipsa de claritate a programului său și pun la îndoială capacitatea sa de a guverna o țară în criză.

Poroșenko, care a apropiat țara de Occident, a consolidat armata și a lansat importante reforme, joacă cartea experienței câștigate în primul mandat, chiar dacă este acuzat că nu a făcut suficient pentru combaterea corupției.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău