Prezență redusă a alegătorilor la Alegerile în Adunarea Populară de la Comrat
-
21 Noiembrie 2016 09:12
Peste 52 de mii de alegători au participat duminică, 20 noiembrie, la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, cu 15 mii mai puțin decât în urmă cu o săptămână la scrutinul prezidențial din Republica Moldova.
Din totalul celor 35 de deputați ai legislativului local, 17 au fost aleși din primul tur, iar în trei circumscripții vor fi organizate alegeri repetate, din cauza prezenței slabe la vot. În cadrul campaniei, dar și în ziua alegerilor, au fost înregistrate mai multe nereguli, potrivit observatorilor locali.
Potrivit datelor preliminare, publicate de portalul gagauzinfo.md, 13 dintre cei 17 deputați aleși sunt independenți, trei – reprezintă Partidul Socialiștilor, iar unul – Partidul Democrat. Rezultatul scrutinului arată că nu este clar deocamdată ce raport de forțe va exista în Adunarea Populară a Găgăuziei și faptul că partidele de la centru nu sunt foarte populare la nivel local, este de părere analistul politic Oazu Nantoi.
”Putem observa o situația tradițională pentru Autonomia Găgăuză – la nivel local, lumea evită să se identifice cu partidele naționale. Excepție este Partidul Socialiștilor. Aceasta înseamnă că târgul adevărat în interiorul Adunării Populare va începe după ce toți deputații sunt aleși și se creează acolo majorități pornind nu de la doctrine și partide, dar pornind de la interesele locale și regionale”, a declarat Oazu Nantoi.
Mai multe nereguli au fost depistate în ziua alegerilor, de către observatorii organizației Piligrim Demo, precum agitație electorală, ne-aplicarea ștampilei votat, acces limitat pentru observatori. Totodată, în campanie au fost utilizate resurse administrative, iar unii concurenți nu au depus rapoarte financiare, a declarat directorul Piligrim Demo, Mihail Sirkeli.
”În școli s-au anunțat întâlniri cu părinții, nu s-a anunțat că va fi o activitate electorală, dar doamna bașcan a venit și l-a prezentat pe candidatul pe care îl susține și a făcut agitație pentru el. De asemenea, numai 3-4 candidați au respectat cerințele legislației și au prezentat în fiecare săptămână rapoartele de finanțare a campaniei electorale. Alții – când au prezentat, când nu, iar Comisia Electorală nu a făcut nimic să îi disciplineze”, a declarat Mihail Sirkeli.
Președintele Comisie Electorale de la Comrat, Ivan Komur, nu a putut comenta aceste date, menționând că este ocupat cu procesarea rezultatelor.
Un al doilea tur de scrutin ar urma să se desfășoare în 15 circumscripții electorale, iar în altele trei, unde prezența la urne a fost sub minimul necesar de o treime, vor fi organizate alegeri repetate.
Datele Comisiei Electorale de la Comrat arată că la alegeri au participat aproximativ 52 de mii de alegători din totalul celor 122 mii, ceea ce constituie 42,8 la sută.
Participarea la vot a fost mai slabă decât cea înregistrată la turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova când în regiunea autonomă la urne s-au prezentat aproape 67 de mii de alegători.