Previziuni sumbre pentru economie (Adevărul)
-
04 Aprilie 2014 12:06
REVISTA PRESEI DIN 4 APRILIE
Previziuni sumbre pentru economie. După un salt al PIB-ului de 8,9%, în 2014 economia ar putea stagna, scrie Adevărul. Experții explică prognoza prin reducerea producției agricole, criza din Ucraina și riscul unor noi restricții impuse de Rusia. Totodata, experții întrevăd noi riscuri pentru economie și ca urmare a politicii monetare relaxate a Băncii Naționale - se scumpesc mărfurile de import, inclusiv alimentele și resursele energetice.
Vitalie Ciobanu amintește în Adevărul că se împlinesc cinci ani de la evenimentele dramatice din 7 aprilie, iar societatea continuă să-și pună aceleași întrebări și să constate aceeași opacitate din partea celor plătiți din bani publici pentru a răspunde. Autorul scrie că vrea să-i vedem condamnați pe torționarii care au omorât și maltratat tineri protestatari, să știm cine au fost instigatorii rași în cap care au devastat sediile Președinției și Parlamentului – actorii unei farse sângeroase ce trebuia să justifice instaurarea dictaturii în Moldova. Vrem garanții că teroarea de-acum cinci ani nu se va repeta niciodată, scrie autorul.
Constantin Tanase susține în Timpul ca există doar un grup restrâns de oameni care știu adevărul despre 7 aprilie, dar nu-l vor spune, fiindcă acest adevăr ar fi mortal pentru cariera lor politică. Iată de ce noi niciodată, poate, nu-l vom ști, așa cum nu am aflat adevărul despre cine l-a răpit pe deputatul Cubreacov.
Din Timpul aflam cine dintre deputați a avut cele mai mari venituri anul trecut, după ce la 31 marte aleșii și-au scos averile la vedere. Cel mai mare venit salarial l-a înregistrat deputatul PLDM Simion Furdui – 208 mii lei. Acesta deține un teren de 6 ha în Chișinău, o casă de aproape 500 de m.p. și o casă de vacanță în valoare de 860 mii lei. Tot peste 200 de mii venit salarial a obținut deputatul PLDM Petru Știrbate. Cel mai mic salariu de deputat îl are Ion Stratulat.
Locuitorii a zeci de sate din Republica Moldova nu au medici de familie, atrage atentia Jurnal de Chisinau. Astfel, personalul medical din centrele raionale lucrează în regim non-stop pentru a face față avalanșei de solicitări din teritoriu. Ziarul aduce drept exemplu Centrul de Sănătate Chetriș, Fălești. Aici nu a fost angajat niciun medic de familie din 1980. În raionul Cahul, 14 sate nu au medici de familie. În aceste localități, medicii de la Centrul de sănătate Cahul fac naveta de două ori pe săptămână pentru a examina pacienții.
Primarul din satul Regina Maria, raionul Soroca, și-a donat salariul de un an pentru a ilumina satul, titreaza Jurnalul. Formula succesului unui primar, potrivit lui Oleg Năstas, primarul localității Regina Maria, Soroca, este simplă, să depui mult suflet în ceea ce faci, să fii energic, să vezi lumea, să te întorci cu idei noi acasă, să fii diplomat în discuție cu oamenii din sat, să fii avut și să fii altruist. Și dacă ai aceste calități, rodul muncii te bucură, pentru următorul mandat însă îți cam trece cheful să mai candidezi, spune primarul.