Prețurile produselor proaspete au crescut în Europa ca urmare a impactului virusului

  • 06 Mai 2020 09:17
Prețurile produselor proaspete au crescut în Europa ca urmare a impactului virusului

Fructe, legume, carne... în timp ce străbate culoarele supermarketului din cartierul său din Frankfurt, Nathalie, o funcționară de 54 de ani, își dă semna că nota de plată pentru cumpărăturile sale a crescut în câteva săptămâni, transmite AFP, preluat de Agerpres.

De la debutul pandemiei de coronavirus, "în special ardeii au devenit foarte scumpi", spune Nathalie.

Plângeri similare se aud în întreaga Europă, în condițiile în care consumatorii se confruntă cu o majorare a prețurilor produselor proaspete la raft. Motivul: măsurile de restricție impuse împotriva pandemiei peste tot pe continent, care complică producția, încetinesc aprovizionarea și fac să crească cererea.

În Germania, prețul produselor proaspete a crescut cu aproape 10% în aprilie comparativ cu aceeași lună a anului trecut, susține firma de consultanță în agricultură AMI. S-au scumpit în special legumele, cu aproape 30%, ca urmare a creșterii explozive a prețurilor la broccoli și conopidă, produse care vin din Spania și Franța.

Și în Franța anumite fructe și legume au devenit mai scumpe de la începutul măsurilor de izolare, asociația consumatorilor UFC Que Choisir raportând o creștere medie de 9% a prețului fructelor și legumelor.

În Polonia, unde fermierii trebuie să facă față și unei secete severe, prețul merelor s-a dublat în decurs de un an. "În fiecare zi, prețurile cresc", spune Grazyna, o pensionară din Varșovia.

Această creștere se explică în principal prin închiderea frontierelor, care împiedică venirea muncitorilor sezonieri într-un număr suficient pentru recoltă în țările producătoare, și de asemenea cresc dificultățile de aprovizionare internațională.

"A devenit mult mai dificil să transporți un produs dintr-o țară în alta", constată Kristjan Bragason, secretar general al sindicatului european al agricultorilor Effat.

Însă prețurile sunt trase în sus și de o creștere a cererii globale pentru produse proaspete, în contextul în care închiderea restaurantelor, a cafenelelor și a cantinelor i-a obligat pe europeni să își gătească singuri.

În Italia, prețurile la portocale și lămâi au crescut deoarece consumatorii caută fructe bogate în vitamina C pentru a-și întări sistemul imunitar, informează cotidianul italian 'Il Messagero'. Din același motiv, în Grecia au crescut prețurile la lămâi și kiwi.

Însă în unele țări, producătorii și distribuitorii sunt cei care au preluat asupra lor creșterile de costuri, pentru a evita ca acestea să se repercuteze asupra prețurilor de vânzare și consumatorilor. Acesta este cazul în Spania, denumită "grădina de legume a Europei", unde potrivit Ministerului Agriculturii, costurile mai mari de-a lungul lanțului de producție nu au avut un impact semnificativ asupra prețului pentru consumatori.

"La început, prețurile au crescut puțin dar acum au revenit practic la nivelul la care erau înainte", susține Jesus Hernandez, care are un stand de fructe și legume în celebra piață Cebada din Madrid.

Aceași situație în Marea Britanie, unde pentru moment nu există "creșteri semnificative de prețuri" la produsele proaspete, potrivit British Retail Consortium.

În alte state europene, autoritățile și organizațiile profesionale și-au îndemnat cetățenii la patriotism culinar pentru a-i ajuta pe fermieri să facă față creșterii costurilor. În Polonia, ministrul Agriculturii, Jan Krzysztof Ardanowski, i-a încurajat pe concetățenii săi să consume produse locale pentru a-i susține pe producătorii polonezi. În Franța, "fructele și legumele sunt mai scumpe pentru că sunt fructe și legume franceze", a subliniat Christiane Lambert, președintele celui mai puternic sindicat agricol din Franța, FNSEA.

Însă unii consumatorii au decis să ia măsuri pentru se proteja de fluctuațiile de prețuri și au început să își cultive propriile lor legume. Acesta este cazul Marianei Arandjelovic, o locuitoare din Frankfurt, care în ultimele săptămâni și-a extins mărimea grădinii sale de legume pentru a planta cartofi, salată, ardei și roșii. În prezent această fostă educatoare aflată acum la pensie este mai preocupată mai mult de vreme decât de prețurile la supermarketuri. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău