Prețurile mondiale la alimente continuă să crească. În martie 2021 au atins cel mai ridicat nivel din iunie 2014

  • 08 Aprilie 2021 15:39
Prețurile mondiale la alimente continuă să crească. În martie 2021 au atins cel mai ridicat nivel din iunie 2014

Continuă creșterea prețurilor alimentelor, iar această tendință stimulează inflația și afectează consumatorii din întreaga lume, scrie Bloomberg.

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a înregistrat în luna martie 2021 cea de-a zecea lună consecutivă de creștere, a anunțat joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

În luna martie 2021, acest indice a crescut până la 118,5 puncte, de la o valoare de 116,1 puncte în luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel de după luna iunie 2014.

Creșterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul prețurilor la uleiuri vegetale pe fondul unei cereri puternice și al unor stocuri reduse, susține economistul șef al FAO, Abdolreza Abbassian. În martie, prețul uleiurilor vegetale a crescut cu 8% comparativ cu luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

În contrast, prețurile la cereale au scăzut cu 1,8% ca urmare a perspectivelor favorabile cu privire la recoltele din 2021 iar prețurile la zahăr au scăzut cu 4%, pe fondul perspectivelor unor exporturi consistente din India.

Tot joi, FAO a anunțat că se așteaptă ca producția mondială de cereale să crească, pentru al treilea an consecutiv, în 2021. "Producția globală de grâu este prognozată să atingă un nou vârf de 785 milioane tone în 2021, cu 1,4% mai mult decât în 2020, influențată de o posibilă revenire puternică în marea majoritate a Europei și prognozelor referitoare la o recoltă record în India", susține FAO, citată de Agerpres.

Prețurile la alimente înregistrează cea mai lungă perioadă de creștere din ultimul deceniu pe fondul valului de achiziții al Chinei și al livrărilor limitate pentru mai multe produse de bază, ceea ce riscă să accelereze inflația. Această îngrijorare este una pronunțată în special în rândul țărilor sărace care sunt dependente de importuri și au plase de siguranță și o putere de cumpărare limitate și care în prezent se confruntă și cu pandemia de Covid-19. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău