Prețurile la produsele alimentare, în creștere cu peste 10%. Legumele și fructele care s-au scumpit cel mai mult

  • 11 Aprilie 2020 13:01
Prețurile la produsele alimentare, în creștere cu peste 10%. Legumele și fructele care s-au scumpit cel mai mult

Produsele alimentare au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor, în luna martie comparativ cu februarie, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS). Potrivit BNS, inflația anuală  (pentru ultimele 12 luni), a constituit 5,94%, inclusiv la: produse alimentare – 10,50%, mărfuri nealimentare 2,58% și servicii prestate populației – 3,76%.

Astfel, duă cum scrie mold-street.com, în luna martie, față de februarie a aceluiași an au fost înregistrate creșteri de prețuri la următoarele produse alimentare: cartofi - cu 5,7%, fructe proaspete - cu 3,6% (inclusiv: citrice - cu 10,7%, fructe de livadă sămânțoase - cu 3,6%, struguri - cu 3,5%, fructe exotice - cu 2,2%), ciocolată și bomboane din ciocolată - 2,1%, legume proaspete - 1,6% (în special: usturoi - 24,6%, ceapă uscată - 11,8%, ciuperci - 3,5%, boboase - 1,9%, varză, ardei grași și sfeclă roșie - 2,7%, morcovi - 0,8%), carne de vită - cu 1,2%, carne de oi, carne de iepure, votcă și crupe - cu a aproape 0,7%, paste făinoase și faină de grâu, cu circa - 0,5%.

Totodată, în luna martie au scăzut prețurile la ouă de găină - cu 11,3%, vinete - cu 6,5%, tomate - cu 5,2%, carne de porc - cu 3%, brânză din lapte de vacă și pastă de brânză - 1,3%, castraveți - cu 0,5%, pește proaspăt - cu 0,3%, carne de pasăre, preparate din carne și semifabricate, smântână - cu câte 0,2%.

Cât despre mărfurile nealimentare, datele Biroului Național de Statistică arată că în prima lună de primăvară, prețurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii precedente. Astfel au fost înregistrate reduceri de prețuri la combustibili, paltoane, scurte, sacouri, pulovere, jachete pentru bărbați și copii, cizme de iarnă pentru bărbați și femei, aparate pentru prelucrarea informației.

Totodată, au fost înregistrate unele creșteri de prețuri la autoturisme - cu 2,4%, medicamente, detergenți, mărfuri chimice de uz casnic, elemente pentru interiorul apartamentelor, produse de sanitație și igienă, piese de rezervă și accesorii pentru autoturisme, telefoane, articole de menaj din țesături, mărfuri sportive, obiecte pentru călătorii și de galanterie, pantofi pentru dame.

În același timp tarifele la serviciile prestate populației în luna martie  au rămas la nivelul lunii februarie. Au fost înregistrate majorări numai la serviciile pentru întreținerea copiilor în creșe și grădinițe - cu 3% și închirierea apartamentelor -  cu 1,4%. 

Potrivit Biroului Național de Statistică în luna martie inflația pentru ultimele 12 luni a constituit 5,9%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău