Prețurile la gaze și electricitate au crescut în Europa după ce Germania a activat planul de urgență

  • 30 Martie 2022 14:22
Prețurile la gaze și electricitate au crescut în Europa după ce Germania a activat planul de urgență

Prețurile de referință în Europa la energie au crescut semnificativ miercuri după ce Germania, cel mai mare consumator de pe continent, a activat prima fază a planului de urgență destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, pregătindu-se pentru o posibilă întrerupere a livrărilor de gaze rusești, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

La gaze naturale, cotațiile futures utilizate ca preț de referință au crescut chiar și cu 15%, după ce ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a informat că a fost înființată o celulă de criză în cadrul Ministerului Economiei care va monitoriza cu atenție situația aprovizionării cu gaze. Prețurile la electricitate în Germania, un alt indicator de referință pentru piața europeană, au crescut și ele. Toate aceste evoluții vin într-un context în care Rusia intenționează să le spună companiilor energetice să plătească în ruble pentru energia achiziționată din Rusia, începând chiar de joi, o cerere pe care statele din G7 au respins-o în unanimitate.

"Au fost mai multe declarații venite din partea Rusiei că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, livrările vor fi oprite", a spus miercuri Robert Habeck.

Franța se pregătește și ea de o posibilă diminuare a livrărilor de gaze. Compania de distribuție de gaze se așteaptă ca Guvernul de la Paris să publice un decret în zilele următoare în care să își prezinte planurile pentru o posibilă raționalizare a gazelor, a declarat directorul companiei GRDF SA, Laurence Poirier-Dietz, într-un interviu pentru cotidianul financiar Les Echos.

"În mod clar Moscova încearcă să preseze guvernele occidentale dependente de energia rusească să plătească în ruble și astfel să întrerupă sancțiunile care au creat o cămașă de forță în jurul Rusiei", susține Timothy Ash, analist la BlueBay Asset Management LLP.

La hub-ul de gaze de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna mai au crescut până la 125,34 euro pentru un Megawatt-oră. De asemenea, în Germania prețurile la energie electrică cu livrare în luna mai au crescut cu 9,3%, până la 273 euro/MWh.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat Guvernului de la Moscova, Băncii Centrale a Rusiei și grupului de stat Gazprom PJSC să pregătească toate documentele necesare pentru a face trecerea la plata în ruble la data de 31 martie. "Nimeni nu livrează gaze naturale gratis. Și acestea pot fi plătite numai în ruble", a declarat zilele trecute purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a precizat însă miercuri că procesul de tranziție la plata în ruble va avea nevoie de timp și nu va începe imediat în săptămâna aceasta. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău