Prețurile la carburanți ar putea să nu mai fie stabilite de petroliști

  • 24 Ianuarie 2020 10:48
Prețurile la carburanți ar putea să nu mai fie stabilite de petroliști

Efectele modificării modului de reglementare a prețurilor la carburanți urmează să fie examinate timp de o săptămână de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Finanțelor și ANRE. Cu o solicitare în acest sens a venit premierul Ion Chicu în cadrul primei ședințe a grupului de lucru pentru analiza și monitorizarea evoluției prețurilor, transmite IPN.

„Nu cred că este corect să lăsăm la discreția agenților economici formarea prețurilor pentru produsele petroliere. Nu vreau să influențez decizia grupului de lucru, dar vă cer să faceți această analiză urgent și să veniți cu propuneri. Cotațiile pentru motorină au scăzut, acciza a crescut nesemnificativ, iar prețul de vânzare a motorinei a crescut esențial. Vă rog să găsiți unde operatorii economici ascund o parte mare a veniturilor”, a declarat premierul, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.

Ștefan Creangă, director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, a informat că de licență pentru comercializarea produselor petroliere dispun 123 de agenți economici, fiind vorba de 710 stații PECO. În structura vânzărilor, puțin peste 70% e motorina, aproape 21% e benzina și circa 9% e gazul lichefiat. ANRE verifică doar un parametru, respectarea ratei de 10% de rentabilitate anuală pe activitate a titularului de licență. Potrivit directorului, rentabilitatea stabilită de lege poate fi ușor evitată prin creșterea exagerată a diverse costuri administrative, iar ANRE nu are nicio pârghie să intervină.

ANRE a informat că modificarea abordării de reglementare a fost implementată începând cu 1 ianuarie 2019, dar mecanismul de plafonare a prețurilor de către ANRE, aplicat anterior, a fost mai eficient.

Reprezentantul Consiliului Concurenței a intervenit prin colectarea informațiilor pentru a identifica probe de existență a înțelegerilor de cartel, dar până în prezent nu sunt. Instituția cunoaște aspecte care demonstrează indirect că înțelegeri pot exista.

La sfârșitul săptămânii trecute, mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la carburanți. Astfel, benzina și motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu un leu.

Din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni prețurile plafon la benzină și motorină, însă, în martie 2019, Agenția a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%. În schimb, petroliștii urmează să prezinte calculele de rigoare în termen de trei zile de la afișarea noilor prețuri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău