Prețurile la carburanți ar putea fi stabilite în baza metodologiei precedente

  • 27 Ianuarie 13:23
Prețurile la carburanți ar putea fi stabilite în baza metodologiei precedente

În cazul în care petroliștii din Republica Moldova nu vor reacționa la schimbările de pe piețele internaționale și nu vor ajusta prețurile la carburanți, în următoarele săptămâni autoritățile vor veni cu un proiect din lege prin care se va reveni la precedenta metodologie de stabilire a prețurilor.

Anunțul a fost făcut de către președintele Igor Dodon luni, 27 ianuarie, transmite IPN.

După întrevederea cu premierul și cu președintele Parlamentului, Igor Dodon a declarat pentru presă că petroliștii trebuie să reacționeze operativ la schimbările care au loc pe piețele internaționale. Și prețurile se schimbă destul de des – cresc, scad – fluctuații au loc chiar și în fiecare săptămână. Însă nu sunt vizibile schimbările de prețuri, mai ales în scădere, a remarcat Igor Dodon.

Șeful statului a amintit despre metoda anterioară, când Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică stabilea, o dată la două săptămâni, prețurile plafon la benzină și motorină. Metodologia a fost modificată, iar ca urmare petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

„Conform legislației, tot este un plafon maximum de rentabilitate, dar nu sunt controlate costurile. Ei pot să-și deseneze, fiecare petrolist, costurile și statul nu poate să se implice. Ei vor spune că se încadrează în acest plafon, dar costurile singuri și le ridică – fac diferite comisioane și așa mai departe”, a menționat Igor Dodon. Potrivit lui, dacă petroliștii nu vor reacționa, urmează să fie înaintat un proiect de lege pentru modificarea metodologiei.

Recent, mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la carburanți. Astfel, benzina și motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu un leu. În urma unei ședințe la Guvern, premierul Ion Chicu a solicitat ca, timp de o săptămână, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Finanțelor și ANRE să examineze efectele modificării modului de reglementare a prețurilor la carburanți. „Nu cred că este corect să lăsăm la discreția agenților economici formarea prețurilor pentru produsele petroliere. Nu vreau să influențez decizia grupului de lucru, dar vă cer să faceți această analiză urgent și să veniți cu propuneri”, declara premierul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chişinău
20,46 °C
cer fragmentat
Umiditate:25 %
Vint:6,2 m/s
Sat
9 °C
Sun
9 °C
Mon
13 °C
Tue
12 °C
Wed
5 °C

Curs oficial BNM 10 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8465 -0.2825
USD 18.2774 -0.2389
RON 4.1072 -0.0554
UAH 0.6694 -0.0093
RUB 0.2478 0.0031
Arhivă Radio Chișinău