Prețurile gazelor naturale în Europa, în scădere datorită majorării livrărilor și iernii blânde

  • 03 Ianuarie 14:22
Prețurile gazelor naturale în Europa, în scădere datorită majorării livrărilor și iernii blânde

Prețurile gazelor naturale în Europa au început anul extinzând scăderea semnificativă înregistrată în ultima lună, pe fondul atenuării temerilor privind livrările în timpul iernii și a vremii blânde, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

La hub-ul TTF din Amsterdam, cotațiile la gazele naturale cu livrare pentru luna următoare au înregistrat luni un declin de 6,2%, la 66 de euro pentru un Megawatt-oră, aceasta fiind a noua zi consecutivă de scădere. Este cea mai îndelungată perioadă de declin din ultimii șapte ani.

Un număr crescut de nave care transportă gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa, ceea ce crește așteptările că noile livrări vor ajuta la reechilibrarea pieței, iar vremea blândă diminuează cererea pentru combustibil.

După volatilitatea ridicată din ultimele luni, prețurile gazelor naturale în Europa au scăzut cu 30% în decembrie. Pe plan global, exporturile de gaze naturale lichefiate au atins un nivel record luna trecută, arată datele Bloomberg. Principalii exportatori globali - Qatar, SUA și Australia - și-au majorat producția în decembrie, față de perioada similară din 2020.

De asemenea, traderii urmăresc cu atenție dacă Rusia este dispusă să rezerve capacități pe gazoducte pentru a livra mai multe gaze naturale Europei în luna ianuarie.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom către clienții din afara fostei Uniuni Sovietice au crescut anul trecut cu 5,8 miliarde metri cubi (bcm), la 185,1 bcm. Exporturile de 185,1 bcm sunt sub nivelul din 2020 și mai scăzute decât în 2018 și în 2019, când s-au situat la aproximativ 200 miliarde metri cubi.

Exporturile de gaze rusești spre Europa sunt atent analizate, după ce prețurile au atins luna trecută un nivel record, unii politicieni și experți acuzând Gazprom că livrează o cantitate mai mică de gaze pentru a pune presiune pe autorități să certifice gazoductul Nord Stream 2.

Gazprom a dat asigurări că își îndeplinește toate obligațiile contractuale privind livrările spre Europa și a informat că a majorat exporturile către Germania cu 10,5%, spre Turcia cu 63% și în Italia cu 20,3%.

Gazprom nu furnizează cifre anuale privind exporturile către China, dar în primele nouă luni a raportat că a livrat statului asiatic 7,1 bcm. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,36
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:6,69 m/s
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Mon
12
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău