Prețurile gazelor în Europa au crescut din cauza răcirii vremii

  • 14 Noiembrie 2022 12:11
Prețurile gazelor în Europa au crescut din cauza răcirii vremii

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au crescut luni dimineața, după scăderea înregistrată săptămâna trecută, pe măsură ce temperaturile urmează să scadă în unele părți ale continentului, după o perioadă în care au fost la un nivel neobișnuit de ridicat pentru această perioadă a anului, transmite Bloomberg.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile la gaze au crescut luni cu până la 5,8%, după ce săptămâna trecută au pierdut 15%. În jurul orei 8:23 a.m., cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creștere cu 4,2%, până la 102 euro pentru un Megawatt-oră, notează Agerpres.

Firma de prognoze Maxar Technologies LLC estimează că la finele acestei săptămâni și la începutul săptămânii viitoare va deveni mai frig în unele părți ale Europei, ceea ce ar putea să oblige populația să utilizeze instalațiile de încălzire după o amânare prelungită grație temperaturilor neobișnuit de mari. 

În plus, problemele apărute la alte două zăcăminte de gaze din Norvegia vor menține livrările din această țară la un nivel limitat, a anunțat operatorul de rețea Gassco.

Cu toate acestea, există o probabilitate ridicată ca Europa să înregistreze temperaturi semnificativ mai mari decât media normală în cursul acestei ierni, potrivit Centrului european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu Copernicus. 

Împreună cu livrările mari de gaze lichefiate, reducerea consumului de către clienții industriali și faptul că depozitele de gaze sunt aproape la nivelul maxim, există speranță că Europa ar putea evita problemele cu aprovizionarea cu gaze în această iarnă, chiar dacă livrările de gaze rusești au fost reduse semnificativ.

„Perspectiva pentru iarna 2022/23 a fost ajutată de luna octombrie foarte blândă, cu o cerere de peste 20% sub media normală. Chiar dacă există unele incertitudini cu privire la cantitățile de gaze lichefiate car vor fi disponibile anul următor, acesta este un semnal pozitiv”, susțin analiștii de la Deutsche Bank AG.

Totuși, mulți oficiali avertizează că actuala criză este departe de a fi depășită în condițiile în care livrările globale de gaze rămân limitate, iar iarna care va veni ar putea să fie una mai grea. 

Asta face ca piețele să fie în continuare nervoase cu privire la rezervele limitate, în cazul în care va apărea o întrerupere în aprovizionare sau va apărea un val de frig în lunile următoare.


Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău