Prețuri record la petrol. Democrații îi cer lui Biden să recurgă la rezervele strategice și să interzică exporturile

  • 23 Noiembrie 2021 10:34
Prețuri record la petrol. Democrații îi cer lui Biden să recurgă la rezervele strategice și să interzică exporturile

Democrații din Camera Reprezentanților, camera inferioară a legislativului american, îi cer președintelui Joe Biden să autorizeze recurgerea la țiței din rezervele strategice ale SUA și să instituie o interdicție cel puțin temporară asupra exporturilor de petrol, pentru a contribui la scăderea prețurilor-record la energie.

Într-o scrisoare adresată liderului de la Casa Albă inițiată de reprezentantul din California Ro Khanna, democrații subliniază că este nevoie de măsuri urgente pentru a asigura „energie convenabilă și sigură pentru familiile americane”, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Scrisoarea semnată de alți opt democrați din Camera Reprezentanților îl îndeamnă pe Biden să „folosească toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a determina scăderea prețurilor la combustibil pe termen scurt”.

Anterior, 11 democrați din Senat i-au scris o scrisoare similară șefului statului.

Este de așteptat ca marți Departamentul american al Energiei să anunțe un împrumut din Rezerva strategică de petrol a SUA (SPR), în coordonare cu alte câteva țări, a spus o sursă din administrația Biden.

Joe Biden ar putea aborda acest subiect marți într-un discurs consacrat economiei americane și eforturilor administrației sale de a contracara creșterile de prețuri.

Ro Khanna a menționat că răspunsul la inflație și la preocupările americanilor constituie o responsabilitate majoră pentru democrați, care riscă să piardă controlul în Congres la alegerile parțiale de la jumătatea mandatului de anul viitor.

„Trebuie să arătăm clar că facem tot ce ne stă în puteri pentru a combate inflația”, a declarat acesta pentru Reuters.

Reprezentanții democrați mai argumentează în scrisoarea către președinte că o interdicție impusă exporturilor de petrol poate îmbunătăți aprovizionarea pieței interne și diminua prețurile de consum, care au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani.

În 2015, Congresul SUA a revocat interdicția impusă cu patru decenii în urmă exporturilor de țiței, în urma unui acord bipartizan promovat de republicani care a prevăzut și măsuri fără precedent de susținere a energiei eoliene și solare, amintește Reuters.

În ce-l privește, Biden are autoritatea legală de a declara o situație de urgență și de a limita ori opri exporturile de petrol timp de până la un an, cu toate că unii experți sunt de părere că sunt slabe șanse să ia o astfel de decizie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău