Prețul petrolului continuă să scadă

  • 13 Martie 2020 12:25
Prețul petrolului continuă să scadă

Cotația barilului de petrol a continuat să scadă vineri dimineața pe piața din Asia, în contextul în care războiul prețurilor dintre Arabia Saudită și Rusia a agravat impactul pandemiei de coronavirus asupra pieței țițeiului, transmite AFP, citată de AGERPRES.

În jurul orei 3:00 GMT, cotația barilului de petrol WTI era în scădere cu 1,37% la 31,07 dolari, în timp ce barilul de țiței Brent din Marea Nordului pierdea 1,23% fiind cotat la 32,81 dolari.

De la începutul anului și până în prezent cele două contracte de referință pe piața petrolului au pierdut aproape jumătate din valoare, iar luni au înregistrat o prăbușire de aproximativ 25%, cel mai grav declin de după Războiul din Golf din 1991.

Prețul petrolului suferă pe de o parte de pe urma excesului de ofertă, mai mulți mari producători precum Arabia Saudită și Rusia intrând într-un război al prețurilor, iar pe de altă parte de pe urma coronavirusului.

Anunțul surprinzător al președintelui american, Donald Trump, care miercuri seara a decis suspendarea, timp de 30 de zile, a intrării europenilor din spațiul Shenghen în SUA, pentru a limita propagarea virusului Covid-19, care a atins în prezent stadiul de pandemie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a provocat panică pe piață. În plus, investitorii nu au fost calmați de măsurile de stimulare, sub așteptări, anunțate de băncile centrale.

"Restricțiile de călătorie și încetinirea industrială afectează previziunile privind cererea mondială de petrol, într-un moment în care noi resurse, provenind din partea OPEC, vor intra pe piață" comentează analiștii ING.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău