Prețul petrolului ar putea să scădă sub 50 dolari/baril

  • 15 Iulie 2015 07:15
Prețul petrolului ar putea să scădă sub 50 dolari/baril

După ridicarea sancțiunilor oferta Iranului de țiței ar urma să fie suplimentată cu 60% într-un an de zile. O competiție pentru cotele de piață ar putea duce petrolului decisiv sub 50 dolari/baril, spune un analist al Commerzbank, citat e Capital.ro.

Acordul între marile puteri și Iran în privința dosarului nuclear al țării semnat la Viena crează premisele reîntoarcerii în piață a unuia dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume. Controversată înțelegerea pune capăt unor sancțiuni internaționale la fel de controversate la acest început de secol. "Acest acord este o capitulare istorică a Occidentului în fața axei răului condusă de Iran", a scris pe contul său de Twitter ministrul adjunct de externe al Israelului Tzipi Hotovely preluat de Bloomberg. Nu toată lumea este, însă, la fel de supărată. Dimpotrivă, companiile din sectorul energetic se poziționează pentru noi oportunități, în timp ce economia ar urma să bucure de un petrol mai ieftin.
 
Cotațiile internaționale pe piața "aurului negru" au coborât cu aproximativ două procente la aflarea știrii privind ridicarea impasului în dosarul nuclear iranian. Petrolul brent a coborât până la un nivel de 56,43 dolari/baril, iar țițeiul brut până la un reper de 51,60 dolari/baril, transmite Reuters. Așteptarea pieței? Revenirea pe partea de ofertă a unei țări care își înjumătățise exporturile la un milion de barili pe zi, într-o economie deja saturată de un excedent de 2,5 milioane barili pe zi. Exporturile Iranului, țară care stă pe zăcăminte descoperite de 157,8 miliarde barili de țiței, ar urma să se majoreze cu 60% ținta inițială urmând să fie mai degrabă Asia decât Europa unde a pierdut cotă de piață în ultimii zece ani în fața Rusiei, Arabiei Saudite și Irakului. Ținta predilectă pentru suplimentarea livrărilor ar urma să fie tot țările cu care a păstrat relații comerciale: Coreea de Sud, China, Japonia, India, Turcia și Taiwan.
 
Petrolul iranian nu va intra masiv în piață mai devreme de un an de zile
 
A fost reacția de preț supradimensionată? Amrita Sen, analist la compania de consultanță Energy Aspects din Londra, avertizează că această intrare în piață nu va fi bruscă și că livrările se vor materializa la nivelurile preconizate abia în a doua jumătate a anului 2016. "Nu va fi un șuvoi mare de petrol care va lovi piața, iar procesul va fi mult mai gradual decât oamenii se așteaptă", a spune și Neil Atkinson, șef al departamentului de analiză al brokerului de shipping Lloyd's List Intelligence, într-o intervenție pentru CNBC.
 
Arabia Saudită și Iranul, într-o competiție de doborâre a prețului
 
Postul de televiziune american îl preia însă și pe Stephen Davis, CEO la Signal Analytics, care spune că presiunea pe preț este una reală și nu vine doar din partea exporturilor suplimentare iraniene, ci și din zona cererii. Aceasta suferă în contextul unei economii globale care frânează. "Nu este numai oferta care urcă mai mult decât ar trebui, dar este și cererea care parțial este mai slabă decât se gândesc oamenii", a declarat Davis.
 
Oferta este mare și va fi aruncată toată în piață. "Este greu să ne imaginăm Arabia Saudită predând cota de piață unui așa inamic", a afirmat pentru Reuters Carsten Fritsch, analist pentru piețele de mărfuri pentru Commerzbank. "În cazul unui război al prețurilor am putea vedea petrolul sub 50 de dolari pe baril", a conchis reprezentantul băncii germane.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău